Selvityksen mukaan Leader-rahoitusta saaneet maaseudun yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin. Yli neljä viidestä Leader-rahoitusta saaneesta tuoreesta yrityksestä oli viiden vuoden jälkeen yhä toiminnassa. Valtakunnallisesti keskimäärin joka toinen uusi yritys ajautuu yritystoiminnan lopettamiseen jo viiden ensimmäisen vuoden aikana. Suomen Leader-ryhmien tekemässä selvityksessä tarkasteltiin toimintansa aloittavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen.
Selvityksessä havaittiin, että jo pienillä investoinneilla syntyy uusia työpaikkoja. Yksi Leader-rahoituksella syntynyt työpaikka maaseudun pienyritykseen maksoi noin 5800 euroa julkisia varoja. Työpaikat syntyivät, kun yrittäjät saivat tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja ryhtyivät työnantajiksi. Suomalaisten mediaaniansiolla laskettuna julkinen panos työpaikan syntyyn palautuu verotuloina noin kymmenessä kuukaudessa.
– Vaikuttaisi siltä, että Leader-rahoitus antaa yrityksille merkittävän sykäyksen toimintaan. Korkea prosentti kertoo myös siitä, että paikallisesti on osattu tukea juuri niitä yrityksiä, joiden tuotteille ja palveluille on ollut kysyntää, sanoo Leader-asiamies Heli Walls.
Selvityksessä tarkasteltiin vuosina 2007-2013 Leader-yritysrahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saaneita aloittavia yrityksiä. Rahoitusta saaneista alkavista yrityksistä toiminnassa on vuonna 2019 edelleen noin 88 prosenttia.
Rahoitus auttoi yrityksen perustamisessa
Lietteen kokonaisvaltaisia käsittelyjärjestelmiä suunnitteleva ja toteuttava Insinööritoimisto Rekitec Oy haki ja sai ensimmäisen kerran Leader-rahoitusta vuonna 2010.
– Tuella oli meille todella iso merkitys. Se antoi rohkeutta ylipäätään perustaa koko yritys ja lähteä tekemään asioita, yrittäjät Heikki Kiljala ja Jukka Kiljala kertovat.
Vuonna 2010 saadun hankerahoituksen turvin Rekitec Oy suunnitteli ja rakensi ensimmäiset demolaitteet lietteen separointiin, ja on kehittänyt järjestelmää eteenpäin siitä lähtien.
– Olemme olleet alan uranuurtajia Suomessa ja saavuttaneet pitkäjännitteisellä työllä markkinajohtajuuden alallamme, veljekset kertovat.
Nyt yritys laajentaa toimintaansa teollisuuden puolelle ja on suunnitellut muun muassa biovoimalaitoksille soveltuvia potkurisekoittimia.
– Näemme sillä suunnalla valtavaa kasvupotentiaalia ja suunnittelemme oman teollisuushallin rakentamista Reisjärvelle. Projekti on edennyt jo niin pitkälle, että mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, pääsemme muuttamaan omiin tiloihin vuoden kuluttua, Jukka Kiljala kertoo.
Rekitec Oy on ollut mukana monissa Leader-hankkeissa vuoden 2010 jälkeen.
Olemme olleet alan uranuurtajia Suomessa ja saavuttaneet pitkäjännitteisellä työllä markkinajohtajuuden alallamme
– Yksi parhaimmista oli Regonin, Reiskoneen ja Ny-Tekin kanssa toteutettu ”Maataloustekniikan markkinointiyhteistyön kehittäminen ja pilotointi” -hanke, minkä turvin saimme koulutusta siitä, miten messuosasto rakennetaan. Kävimme hankkeen kautta muutamilla messuilla yhdessä ja järjestimme työnäytöksiä, Heikki Kiljala kertoo.
Hankkeiden turvin Rekitec Oy on etsinyt lannalle uusia hyödyntämiskeinoja ja kehittänyt menetelmiä, miten lantaa jalostetaan ja miten sen sisältämät ravinteet voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin.
– Työssämme on mukana ekologinen näkökulma ja se, miten ravinteiden päätyminen vesistöihimme voitaisiin estää, Jukka Kiljala sanoo.
Separointijärjestelmien lisäksi Rekitec Oy tuottaa ”tavallisia” insinööritoimiston palveluja ja tekee muun muassa mekaniikkasuunnittelua.
– Esimerkiksi terästuotteiden korjausosien suunnittelu kuuluu työnkuvaamme.
– Tämä on meidän hydraulinen kuiva-ainepuristimemme. Se on hieman karun näköinen, sillä lisäämme koneeseen tarvittaessa aina uusia osia tai vaikkapa lisää potkua – mitä mikäkin materiaali tarvitsee. Viimeksi käytimme tätä, kun testasimme separaattorin kykyä toimia paperiteollisuuden palveluksessa, yrittäjät Jukka Kiljala ja Heikki Kiljala kertovat.
Leader-rahoituksella tuetaan maaseudun mikroyrityksiä
Leader-rahoituksella tuetaan muun muassa maaseudun pienempiä yrityksiä uusissa investoinneissa. Rahoitusta haetaan paikalliselta Leader-ryhmältä, jonka hallitus tekee rahoituspäätöksen. Rahoitusta myönnetään Suomen 54-Leader-ryhmässä, jotka kattavat maantieteellisesti koko Suomen. Leader-toiminnan piirissä on puolet suomalaisista.
Selvityksessä tarkasteltiin alkavia yrityksiä, jotka saivat Leader-rahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen vuosina 2007-2013. Yhden Leader-rahoituksella syntyneen työpaikan kustannus on laskettu niistä yrityksistä, joiden saama tukisumma ja työllistävä henkilömäärä olivat tiedossa.
Selvitys tehtiin Leader-ryhmien omien ilmoitusten perusteella. Kyselyyn vastasi 49 Leader-ryhmää, joista kuuden alueella tässä tarkasteltua käynnistämistukea ei myönnetty lainkaan.
Fakta: Leader-rahoituksen vauhdittamana maaseudulle perustetaan vuosittain noin 120 yritystä.
Kuvat ja teksti: Northern Stories & Sofia Tuisku