Wilderness Travelling in Northern Finland on hanke, joka yhdistää viisi luontomatkailuyritystä ja samalla kolme maakuntaa. Hankkeen ytimestä löytyy yrittäjäpariskunta Jari Peltomäki ja Kaisa Peltomäki, joiden luontokuvaukseen ja lintumatkailuun erikoistuneen Finnature-yritys on toiminut jo 1990-alusta alkaen, kotiympäristönään Liminganlahden lintuvesistö.
Kaisa Peltomäki astui kuvioihin työskennellessään Liminganlahden luontomatkailun toimintamalli ja kansainvälistyminen -hankkeessa.
– Jo tuolloin oli paljon puhetta siitä, että pienten toimijoiden tulisi tiivistää yhteistyötä. Mietimme miten voisimme saada vierailijalle samalla rahalla enemmän aikaan. Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuuhan kyllä tekevät yhteistyötä, mutta kolmen alueen yhdistäminen olikin jo suurempi haaste, mihin yrittäjien oma aktiivisuus ei olisi riittänyt, Kaisa Peltomäki kertoo.
Brexit heijastuu Pohjois-Suomen korpeen
Hankkeelle löytyi kuitenkin rahoitus Maaseuturahastosta ja hallinnoiva koti Limingan kunnan Limingan Kehityksestä. Kunnalle hanke on osa oman alueen elinvoimaisuuden tukemista.
– Aina kun alueelle saadaan kasaan yritysryhmähanke, elinkeinoelämä kehittyy ja syntyy uusia palvelumuotoja, kertoo Limingan kunnan elinkeinopäällikkö Teemu Haapala ja lisää, että yritysryhmähankkeilla täytyy olla julkinen hallinnointi.
Mukana on nyt Finnature ja Kuusamon Lintumatkailu Pohjois-Pohjanmaalta, karhubongaukseen erikoistunut Boreal Wildlife Centre ja Martinselkosen Eräkeskus Kainuusta sekä erityisesti ahmat tunteva Erä-Eero Pohjois-Karjalasta. Yhdessä yritykset tekevät parhaansa, että luontotarkkailua harrastava matkailija saa etsimänsä villieläinhavainnon. Luontomatkailijan täytyy liikkua maksimissaan satoja kilometrejä päästäkseen lähemmäksi haluamiansa apajia.
– Vain oikeastaan sudet ja ilvekset ovat luontotarkkailulle epävarmoja, Kaisa Peltomäki sanoo.
Luontomatkailu on ollut perinteisesti sesonkiluonteista pienen matkailuyrityksen näkökulmasta. Hankkeen avulla yritykset toivovat kurovansa sesonkeja yhteen ja pidentävänsä niitä. Liminganlahdelta voidaan tehdä helposti retkiä Kuusamoon ja Kainuuseen.
– Hankkeen tarkoitus on luoda entistä parempia matkailupaketteja vierailijoille. Monipuolisuus laajentaa asiakaspohjaa.
Suurin osa Finnaturen asiakkaista tulee Iso-Britanniasta. Brexitin myötä Iso-Britanniassa ollaan aiempaa varovaisempia kuluttamisen suhteen. Omatoimimatkailu kasvaa suosiotaan, koska se nipistää matkailijan budjettia. Omatoimimatkailija arvostaa suosituksia, jotka kulkevat luonnollisesti puolelta toisella läheistä yhteistyötä tekevien yritysten välillä.
– Ristiinmarkkinointi tiivistää yhteistyötä ja tuo lisää asiakkaita, Peltomäki kertoo.
Aina kun alueelle saadaan kasaan yritysryhmähanke, elinkeinoelämä kehittyy ja syntyy uusia palvelumuotoja.
Lojaalit luontomatkailijat
Kyseessä on siis dominoefekti. Yksi asia johtaa kolmanteen eli vierailija kulkee yrittäjältä toiselle. Seuraavan kerran vierailija tuo mukanaan pari uutta tyyppiä. Limingan kunta on valmis ottamaan tästä koppia.
– Ilman muuta Liminganlahdella täytyy saada kävijöitä Kiinan ja Iso-Britannian ulkopuoleltakin. Pidemmällä aikavälillä hanke voi luoda uusia työpaikkoja. Samalla toteutamme kunnan matkailustrategiaa, Haapala jatkaa.
Toisaalta luontokuvaajat arvostavat hyvin järjestettyjä matkoja. He voivat haluta kuvata teeren kevätsoitimella ja palata apajille vielä syksyn väreihin syyssoitimelle. Mikäli matkan kulku on soljunut sujuvasti.
– Luontomatkailu on nosteessa maailmalla, ja kilpailemme samoista turisteista, jotka empivät mennäkö Afrikan safarille vai Pohjois-Suomeen karhuja bongaamaan. Pienten yritysten on kaikista järkevintä toimia ryhmissä ja keskittyä tuottamaan uusia palveluita kansainvälisille markkinoille, Kaisa Peltomäki uskoo.