Weteraanimoottorikerho Wanha Woima ry:n Weteraanikonepäivät järjestetään perinteisesti joka kesä heinäkuun alussa, kaksi viikkoa juhannuksesta. Kolmipäiväinen tapahtuma rakentuu Oulaisten Törmänhovin perinnekeskuksen ympärille ja siellä on monenlaisen perinnehenkisen ohjelman, kisailun ja musiikkiesitysten lisäksi nähtävänä muun muassa maamoottoreita, höyrykoneita, autoja, traktoreita ja mopoja, joita saa kierrellä katselemassa omaan tahtiin.
Työnäytöksiä voi ihastella tapahtuma-aikaan perinnekeskuksessa ja ulkona. Niissä näkee vanhoja valmistustapoja ja niksejä, kuten sirkkelisahaus, päreiden höyläys, kankaankudonta ja indigovärjäys. Konepäivien ohessa on myös vaikuttava ja laaja-alainen, kahden hehtaarin alueelle sijoittuva rompetori, jonka noin 250 rompemyyjän myyntipaikkoja kierrellessä kuluu tovi, jos toinenkin.
Weteraanikonepäivillä vierailu on erikoinen elämys kenelle tahansa, sillä kaikki ympärillä oleva, vanhat koneet, maailaishenkisyys ja järjestäjien ja osallistujien vanhat vaatteet, tuovat jännän tunteen niin kuin olisit menneisyydessä. Tapahtumaviikonloppuna vierailee yleensä noin 20 000 kävijää, joka on miltei kolme kertaa Oulaisten väkiluku. Onkin hauska seikka kun maalaiskaupungin liepeiltä keskeltä peltomaisemia voikin löytää autoruuhkan, täydet peltoparkkipaikat ja väenpaljouden.
Konepäivien aikaan rompetorilaiset voivat majoittua asuntoautoihinsa – ja vaunuihinsa ja miksei vierailijatkin, mutta majoituspalvelut noin muuten ovat riittämättömät Oulaisissa ja moni varaakin majoituksen jo vuotta ennen.
Kaikki alkoi maamoottoreista
Wanhan Woiman varapuheenjohtaja Eero Pietarila kertoo, että kaikki toiminta lähti maamoottorien entisöintiharrastuksesta kun kerholaiset esittelivät korjaamiaan maamoottoreita ja vähitellen niiden ympärille rakentui nykyisen mittakaavan mukainen vanhojen koneiden tapahtuma. Tapahtuman aikaan maamoottorikentällä voi ihastella käyntikuntoisia maamoottoreita, joita masinistit tulevat ympäri Suomea esittelemään ja käyttämään.
– Kerho omistaa noin 50 moottoria. Maamoottoreita käytettiin aikanaan apuna maataloudessa puimakoneen, pärehöylän, sirkkelisahan tai jauhomyllyn voimanlähteenä, Pietarila luettelee.
Pietarila näyttää maamoottorikentän reunassa olevan maamerkin, vanhan kampiakselin, johon liittyy paljon paikallishistoriaa sekä mukavia muistoja hänen lapsuusvuosiltaan. Hän kertoo, että kampiakseli on peräisin Lehtopään myllyllä olleesta imukaasumoottorista, jota käytettiin vähän veden aikana.
– Myllyn lisäksi rakennuksessa oli myös raamisaha ja sähkögeneraattori, josta saatiin virta omaan käyttöön. Laitos sijaitsi pienen Piipsanjoen varressa, joten vesivoimaa oli harvoin tarjolla riittävästi raamisahaukseen ja silloin tarvittiin imukaasumoottoria. Omakohtaiset kokemukset ajoittuvat 1960 -luvun alkuun, jolloin pikku poikana kävin isän mukana hevoskyydillä jauhattamassa jyviä ”Tehvan myllyssä”. Mukaan piti päästä myös kovilla pakkasilla, koska tiesin, että mylläri antaa miehen alulle aina ”moporahaa” kolikon tai pari, Pietarila naurahtaa.
Leader-rahoituksella uusi näyttelyhalli
Näyttelyhallit ovat kokonaisuuden kannalta hyvinkin tärkeitä, sillä ne mahdollistavat näyttelyesineiden ja koneiden esilläpidon ympärivuotisesti, joten alueelle saadaan tapahtumia ja toimintaa muulloinkin kun Weteraanikonepäivien tapahtumaviikonlopun aikaan. Ennen tilanpuute hankaloitti myös konepäivien järjestämistä.
– Nyt näyttelyesineet ja koneet saadaan paremmin esille kun on tilaa, eikä tarvitse katsella vain ulkoa kun sisälle ei mahdu ja vierailijoiden on helpompi kierrellä ja katsella nähtävää mieleisessä järjestyksessä, Pietarila sanoo tyytyväisenä.
Pietarila painottaa, että Törmähovinkin menestyksen kannalta on tärkeää, että on ympärivuotista toimintaa. Törmähovi tarjoaa majoitusta, ruokapalveluita, leivonnaisia lähiliikkeisiin. Konepäivien lisäksi vakiintuneita tapahtumia alueella on toistaiseksi vain joulunavaus, mutta siellä kiertelee vuosittain lukuisia koululais- ja järjestöryhmiä. Toimintaa esitellään myös Törmänhovin vieraille ja läheisen Käpylän koulun kokous- ja juhlatilojen vuokraajille. Kesäaikaan Oulaisten kaupunki järjestää säännölliset opastukset alueelle ja samalla voi tutustua kaupungin omistamaan museoon.
Talkookulttuurin muutos
Pietarila harmittelee kun talkooväen mukaan saaminen on nykyisin suuri haaste; saada perheelliset mukaan sekä lisäksi aktiivisen talkooväen ikääntyminen ja kunnon heikentyminen haittaavat osallistumista. Monilla on halua tehdä osansa, mutta ei enää ehkä kykyä.
– Onneksi 4H-kerho on ollut aktiivinen kumppani ja heidän kansainvälinen työleiri järjesti Weteraanikonepäivien ravintola- ja kahvituspalvelut, Pietarila lisää.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana kävijäkunta on muuttunut, sillä entistä enemmän lapsiperheitä on löytänyt Weteraanikonepäiville ja heidät on otettu huomioon ohjelmassa.
– Lapsille on järjestetty kiinnostavaa tekemistä. Polkutraktorien vetokisa on tosi suosittu. Siinä on kolme sarjaa painoluokkien mukaan. Ei ole vain poikien leikkejä nämä, sillä tyttöjäkin on nähty kisojen voittajina, Pietarila naurahtaa.