Kestilässä sijaitseva Viljakas Oy tähtää pitkälle rauhallisin, mutta varmoin askelin. Kymmenisen vuotta kehitetty konsepti ekologisemmasta ja edullisemmasta kuivurista alkoi nähdä kunnolla päivän valoa, kun Marttilan perhe päätti perustaa kuivurin ympärille yhteisen yrityksen vuonna 2017. Perheen sisältä löytyi vahvaa osaamista niin tuotekehityksen, markkinoinnin, viestinnän, talouden kuin maanviljelyn osalta.
– Idea Viljakas-kuivurista lähti alunperin siitä, kun viljan kuivauskustannukset öljykäyttöisillä kuivureilla ovat noin neljä kertaa niin suuret, kuin mitä kylmäilmakuivauksessa voivat olla. Perinteisessä kylmäilmakuivauksessa vilja ei pääse myöskään sekoittumaan tai puhdistumaan, jolloin laatu tuli ongelmaksi, kertoo yrityksen toimitusjohtaja ja Viljakas-kuivurin keksijä Jorma Marttila.
– Aurinkoenergiahan on vanha keksintö, mutta meiltä puuttui sitä hyödyntävä, automatisoitu kuivuri. Kukaan ei ollut vielä kehittänyt sellaista, joten päätimme rakentaa sen itse, hän lisää.
Monipuolinen kuivuri sopii jokaiselle maatilalle
Energiatehokas ja liikuteltava Viljakas-kuivuri on rakennettu merikonttiin, johon voidaan mustista katto- ja seinäpinnoista kerätä auringon lämpöenergiaa, joka puolestaan puhalletaan kuivaamaan viljaa. Tämän ominaisuuden ansiosta maatila voi tehdä viljankuivauksen energiakustannuksissa jopa 90% säästön, mikäli muuta lämmitysenergiaa ei käytetä.
– Konttikuivuri on ketteryytensä vuoksi helposti liikuteltavissa ja kuivaamisen voi aloittaa vaikka suoraan pellolta. Se voidaan viedä myös lämpökeskuksen viereen, jolloin on mahdollista hyödyntää olemassa olevaa lämmönlähdettä, kertoo markkinointipäällikkö Susanna Hämäläinen.
Kuivuri sopii erityisesti pienille ja keskisuurille maatiloille, joissa viljellään erikoiskasveja tai luomua. Kuivuri soveltuu kuitenkin myös leipäviljojen, nurmiviljojen ja siemenviljojen kuivaamiseen sekä suuremmille tiloille lisäkapasiteetiksi esimerkiksi puskurikuivaukseen.
– Kuivattavan määrä voi olla paljon aikaisempaa pienempi, jonka vuoksi voimme viljellä myös tulevaisuuden kasveja, kuten härkäpapua, kvinoaa ja kuminaa. Kuivurissa on lisäksi tehokas puhdistusjärjestelmä, joka kerää roskat pois, Marttila kertoo.
Viljakas hyödyntää paikallista osaamista
Viljakkaalla on tiivis yhteistyökumppaniverkosto, jonka kanssa yritys hoitaa muun muassa teknisen suunnittelun, muotoilun sekä sähköurakoinnin.
– Kuivurit valmistetaan Pohjois-Pohjanmaalla Siikalatvan kunnassa. Haluamme käyttää jo olemassa olevia yrityksiä ja osaamista, joita sekä Oulun että sen lähialueella on paljon, Marttila ja Hämäläinen tuumivat.
Toiminnassa olevia kuivureita on tällä hetkellä kolme, joista viime kesänä lanseerattu konttikuivuri kiersi syksyllä muutamalla eri maatilalla kokeilussa.
– Oli tärkeää saada käytännön kokemusta kuivurista usealta eri tilalta. Saimme paljon hyvää palautetta ja myös ideoita, kuinka voisimme kehittää kuivuria vielä eteenpäin, Hämäläinen toteaa.
Keskipiste-Leaderilta saamaansa kokeilutukea Viljakas on käyttänyt tekniseen suunnitteluun ja tuotekehitykseen.
– Saamamme tuki on ollut arvokasta. On hienoa ja tärkeää, että aloittelevia yrityksiä kannustetaan ja tuetaan, kiittelee Hämäläinen.
Pitkäkestoinen työ palkitaan
Viljakkaan onnistuneesta tuotekehityksestä kertoo sille vuonna 2016 myönnetty patentti sekä lukuisat palkinnot valtakunnallisista kilpailuista. Viljakkaalle on myönnetty useat finaalipaikat niin Maaseudun tulevaisuuden tekijä- kuin Kasvu Open -kilpailuista sekä palkinto Vuoden energiaoivalluksesta.
Myös paikalliset huomasivat yrityksen menestymisen, ja Jorma Marttila nimettiin Siikalatvan Vuoden 2018 yrittäjäksi. Lisäksi hänet pääsi yllättämään vuoden loppupuolella postilaatikkoon saapunut kirje.
– Kutsu Linnan juhliin kyllä yllätti. Tavoitteenamme on kuitenkin kehittää ruoantuotantoa kestävämmäksi ja viime vuonna juhliin kutsuttiinkin yrityksiä, jotka työskentelevät ilmaston ja ympäristön hyväksi. Keksintömme sopi hyvin tähän joukkoon, Marttila kertoo.
Mahdollisuudet menestyä myös ulkomailla
Yritys tapaa viljelijöitä aktiivisesti, ja on käynnistänyt kuivurien myynnin.
– Lähdemme askel askeleelta liikkeelle Suomesta, mutta isoja mahdollisuuksia löytyy myös ulkomailta. Esimerkiksi päiväntasaajalla on maita, joissa on suuri tarve kehittyneemmälle kuivausteknologialle, kertoo Hämäläinen.
– Panostamme nyt myyntiin ja tuotantoketjun tehostamiseen. Haluamme edetä johdonmukaisesti, ja pitää katseen tulevaisuudessa ja kansainvälisissä markkinoissa, hän kiteyttää.