Langaton vai kiinteä kaista?
Ensimmäiseksi valosaastetta silmille tarjoaa OnePlus One siviilipuhelin. Ampparit on pakko tsekata, eihän sitä tiedä onko ex-teinipopparin estoton rintamus paljastanut jo liikaa? Seuraavaksi pöytäkoneen möhkäle warettamaan jotain leffaa illaksi. Sitten tsekataan työluurista työprofiilin fabo-kuulumiset (kiinnostaa onko pomon kana vielä hengissä). Playstation tervehtii kimeällä piippauksella ja hyrisee hyväksyvästi, kun valitsen aamukahvin seuraksi Netflixistä Black Mirrorin. Läppäri auki ja unibetin sivuille nakkaamaan illan Valioliiga vedot. Vanha iLuuri on löytänyt uuden elämän langattoman kaiuttimen kaukosäätimenä ja spotify popittaa True Detectiven tunnaria. Vanha telkkukin on palannut kuolleista Chromecastin elvyttämänä. Kaikki on nykyään älyälyälyä.
Nopeat ja toimivat tietoliikenneyhteydet ovat samanlaista perusinfrastruktuuria kuin esimerkiksi sähköverkko.
Seitsemän laitetta langattomassa 4G-verkossa ja kaistaa tuntuu riittävän. Asun Kempeleen lähiössä. Kirjoittajalla tuntuu olevan kaikki hyvin — siis laajakaistaisesti ajateltuna. Langaton netti tuntuu toimivan hyvin ja on halpa. Mihin sitä valokuitua sitten tarvitsee? Eikö langattomalla pärjää? Otetaan selvää.
Ajan vajaan sadan kilometrin päähän Siikalatvalle tapaamaan Mika Ilorinnettä, joka on MTY Törmälän yrittäjä. Astun robottinavettaan ja huokaisen helpotuksesta; lehmät ovat sentään vielä aitoja. Robonavetassa on automatisoitu lähes kaikki, mikä voidaan. Navetan keskivaiheilla on lypsy- ja ruoka-automaatti, johon mennään lehmä kerrallaan nauttimaan ylläpidosta. Robotti tunnistaa jokaisen lehmän, joten ruuan annostelu ja lypsäminen hoituu yksilöllisesti. Sama kuin meillä olisi aina personal trainer mukana vahtimassa hyvinvointiamme. Lannanpoistosta huolehtii lantarobotti, joka lakaisee lannat tunnollisesti 15 kertaa päivässä. Tietokoneelta voi seurata lehmien toimintaa reaaliajassa, tuotannon laatua ja kaikki onnistuu etäyhteydellä vaikka Singaporesta. Onnistuisiko tämä kaikki langattomalla yhteydellä?
”Ei todellakaan”, toteaa Mika Ilorinne ja jatkaa, ”tärkeintä on valokuidun toimintavarmuus, kaistan riittävyys ja nopeus”. Liittymismaksu Siikaverkkoon osuuskuntamaksuineen oli 600 euroa. Kuulostaa pieneltä investoinnilta miljoonia maksavan robottinavetan rinnalla. Jos robottinavetassa tulee jotain ongelmia, järjestelmä antaa hälytyksen, joka tulee myös puhelimeen. Toimintavarma nettiyhteys on halpa henkivakuutus yrittäjälle ja takaa eläimille viihtyisät elinolot.
Digitalisoituminen lisää kaistan tarvetta koko ajan
Pohjois-Pohjanmaalla laajakaistahankkeita on rahoitettu yhteensä 11 kappaletta. Lakeuden Kuitu -hanke käynnistyi tammikuussa 2017 Tyrnävän, Lumijoen ja Limingan kunnissa. ”Projektin ydin on löytää toimiva malli, jolla valokuituverkon rakentaminen voidaan käynnistää”, opastaa projektipäällikkö Paula Saastamoinen. Tärkein edellytys toiminnan käynnistämiselle on Saastamoisen mukaan kuntalaisten, kunnan ja kunnan virkamiesten sitouttaminen. Tavoitteena on saada vähintään 60 prosenttia kuntien talouksista liittymään laajakaistaverkkoon. ”Meillä se tarkoittaa noin 4 000 taloutta kolmen kunnan alueella”, toteaa Saastamoinen ja jatkaa, ”ihannetilanteessa rakentaminen voidaan aloittaa vuonna 2018 ja valmista olisi 2021-22.”
Nopeat ja toimivat tietoliikenneyhteydet ovat samanlaista perusinfrastruktuuria kuin esimerkiksi sähköverkko. Hankala ajatella, että pärjäisimme ilman sitä. Digitalisoituminen on mahdollistanut uudenlaisten työpaikkojen synnyn ja etätyön lisääntymisen. Esineiden Internet laajenee räjähtävää vauhtia ja meidän olisi tässä vaiheessa nähtävä tulevaisuuteen. On ennustettu että kuluttajien internetliikenteestä 80 % on pelkkää videosisältöä jo vuonna 2019. Nopeudet ja kaistan tarve on kasvanut hurjaa vauhtia pelkästään viimeisen viiden vuoden aikana. Tällä hetkellä pitäisi varautua siihen mitä on odotettavissa 10 vuoden päästä.
Moni yrittäjä ei voi tehdä maaseudulla töitä ilman luotettavaa ja toimintavarmaa tietoliikenneyhteyttä. Suurin ero valokuidun ja langattoman välillä tulee luvatuissa nopeuksissa. Jos langatonta yhteyttä markkinoidaan 100 megaisena, niin pieni präntti kertoo nopeuden vaihteluvälin olevan 10-100 Mbit/s ja datan lähetysnopeus toiseen suuntaan voi olla niin pieni, että se on käyttökelvoton. Valokuitu on aidosti 100/100, joka tarkoittaa että yhteyden vastaanotto- ja lähetysnopeus on 100 Mbit/s.
Palataan lauantaihin. Älyälyälyt imevät kaistaa verkosta ahnaasti kuin iilimadot. Vedän House of Cardsia sarjamaratonina eli ”harrastan binge watchingia”. Sarja tarjoaa täydellisen draaman kaaren ja Kevin Spacey valmistautuu kääntämään jäätävän katseensa kohti kameraa. Hihhulitila tiivistyy ja Spaceyn oneliner on jo tulossa, kunnes…perrrrrrkele Spacey pikselöityy ja netti jumittaa. Aamuinen satameganen on illan nollagiganen.
Omassa viihdekäytössä maailma ei kaadu jos Netflix nykii tai Spotify pätkii. Yrittäjillä ei ole samaa luksusta tuudittautua huolettomuuteen. Netin on pelattava ja lehmät on lypsettävä.
Pohjois-Pohjanmaalla laajakaistahankkeita on rahoitettu yhteensä 11 kappaletta. Kehittämishankkeita neljä, joille myönnetty avustus (EU ja valtio) 513 995 € ja infrahankkeita seitsemän, joille myönnetty avustus 4 124 493 €.