Piippolalainen Esko Närhi työntää rollaattorinsa tottuneesti asukastuvan ovista sisään. Yhtä tutusti, kuin asukastuvan työntekijä Eveliina Särkelä avaa hänelle ovet ja tuo Närhelle kupillisen kahvia samalla kun hän etsii itselleen sopivan ”parkkipaikan”.
-Käyn täällä joka päivä, yleensä heti aamusta. Asukastuvalla näen tuttuja ja saan puhutella ihmisiä. Tämä on sellainen päivän piristys, Närhi kertoo.
Asukastupa on lisännyt yhteenkuuluvuuden tunnettamme ja yhteisöllisyyttämme ihan uudella tavalla. Se on ollut meille kaikille eräänlainen piristysruiske, projektipäällikkö Mimmi Seppä kertoo.
Ennen viime syksyä ja asukastuvan perustamista Piippolassa ei ollut sellaista kokoontumispaikkaa, missä kaikki olisivat tunteneet olonsa kotoisaksi.
-Kylän ”parlamentti” kokoontuu huoltoasemalla, mutta se ei ehkä ole luontainen paikka esimerkiksi lapsiperheille. Kirjasto sen sijaan on auki vain tiettyinä päivinä viikossa, joten sekään ei oikein enää toimi luontaisena tapaamispaikkana. Asukastupa sen sijaan sopii kaikille. Kaikki ovat tervetulleita tänne, ikään ja sukupuoleen katsomatta.
Asukastuvalla käy päivittäin noin 2-10 henkeä. Talvella siellä pidetään muun muassa bingoa, lauluhetkiä, eri yhdistysten kokouksia sekä perhekerhoja. Tapahtumapäivinä kävijämäärä voi nousta jopa 50:een ihmiseen.
-Meillä on täällä oma lukunurkka, lasten leikkipaikka, kangaspuut ja vino pino lautapelejä, joiden parissa voi viettää aikaa ystävien kanssa. Kyläläiset ovat lahjoittaneet tavarat tänne, mikä on tehnyt paikasta entistäkin kodikkaamman.
Tänä kesänä asukastuvalla on pidetty EVS:n vetämää lasten kesäleiriä päivittäin, vetäjinään kaksi barcelonalaista nuorta.
-Ennen joulua vietimme asukastuvalla koko kylän yhteisen joulunavauksen ja talo oli ihan täynnä väkeä. Se oli kerta kaikkiaan aivan ihanaa, projektipäällikkö Mimmi Seppä kertoo.
Työtä ja hyvää mieltä
Asukastuvan työntekijälle, Eveliina Särkelälle asukastupa on ennen kaikkea työpaikka, jossa hän saa tehdä koulutustaan vastaavaa työtä.
-Asukastuvalla on hyvä olla. Olen paljasjalkainen piippolalainen ja olen ollut pätkätöissä aikaisemmin niin kunnalla kuin kaupassakin. Pätkätyöhän se tämäkin on. Olin työttömänä kaksi vuotta, kunnes työvoimatoimisto ehdotti minulle asukastupaa.
Kahvilan hoitamisen lisäksi Särkelä vastaa asukastuvalla olevan käsityömyymälän ja kirpputorin hoitamisesta. Hän on työskennellyt tuvan pitäjänä nyt reilut kolme kuukautta, mitä ennen asukastupaa pyöritettiin pääasiassa pop-up-kahvilan tapaan.
-Tarjosimme pienituloisille ihmisille mahdollisuuden kokeilla kahvilan pitämistä ja viime talvena asukastuvan kahvila toimikin hyvin pitkälle kolmen vapaaehtoisen ihmisen varassa. Elämä vei heidät kuitenkin pois täältä, joten palkkasimme kahvilaan oman työntekijän, Seppä kertoo.
Asukastuvalla on ollut myös työharjoittelijoita sekä kuntouttavassa työtoiminnassa olevia henkilöitä.
Piippolan asukastupa palkittiin keväällä Pohjois-Pohjanmaan terveydenedistämispalkinnolla ja muun muassa neuvolan ja sosiaalitoimiston väki ovat kehuneet sen työtä Piippolassa.
Asukastuvan perustaminen on vaatinut kyläläisiltä paljon talkoohenkeä ja -työtä. Vapaaehtoisia on kuitenkin riittänyt yllinkyllin, sillä asukastupa koetaan tärkeäksi, yhteiseksi asiaksi, jonka eteen ollaan valmiita ahkeroimaan.
Tulevaisuus on auki
Vaikka asukastuvalle on selkeä tilaus ja sitä tarvitaan, sen tulevaisuus on täysin auki.
-Nykyisen toimitilamme vuokra on meille liian korkea. Jatkossa asukastuvan on pakko löytää itselleen uudet tilat. Suunnitelmamme oli saada kahvilasta ja kirpputorilta sen verran tuloja, että voisimme kattaa niillä juoksevat kulumme, mutta valitettavasti niin ei ole käynyt, Seppä kertoo.
Asukastupa on yrittänyt saada tiloja muun muassa lähes tyhjillään olevasta entisestä Piippolan kunnantalosta, huonoin tuloksin.
-Siikalatvan kunta ei ole ollut halukas antamaan asukastuvalle tiloja, vaan perisi tiloista vuokraa. Se ihmetyttää minua, sillä asukastupa tekee periaatteessa kunnille kuuluvaa ennaltaehkäisevää ja kuntouttavaa toimintaa täysin vapaaehtoispohjalta.
Seppä kertoo, kuinka Ruotsissa vastaavat tilanteet hoidetaan niin, että kunta maksaa asukastuvan tyyppisten toimijoiden vuokrat ja yhden tytöntekijän palkan.
-Kävimme tutustumassa heidän toimintaansa hankkeen puitteissa, kun ryhdyimme suunnittelemaan oman asukastupamme toimintaa. Siellä asukastupatoiminta on jalostunut niin pitkälle, että tuvissa on tietokoneet nettiyhteyksineen, joilla kyläläiset ottavat Skypen kautta yhteyden muun muassa KELAAN ja lääkäriin.
Asukastupa etsii siis parasta aikaa uusia tiloja, mutta sopivan hintaisia tiloja Piippolassa ei valitettavasti ole paljon tarjolla.
-Tuvalle ja sen toiminnalle on olemassa selkeä tilaus. Viime kuntavaaleissa kuntalaiset toivat esille useassa keskustelussa, että he haluaisivat asukastuvan kaltaisen toiminnan leviävän kaikkiin Siikalatvan kuntiin, mutta se vaatisi päättäjiltä myös tekoja. Tulevaisuus näyttää, miltä asukastupatoiminta näyttää vuoden-kahden kuluttua.
Piippolan asukastupa facebookissa ja instagramissa.