Vanha tila sijaitsee 2,5 hehtaarin tontilla. Törmällä on päärakennus, aitta, sauna ja talli. Sieltä maisema laskeutuu pellon yli rantaa saakka.
– Kun kuulimme, että tila tuli myyntiin, niin pakkohan tätä oli tulla katsomaan. Paikka kolahti heti, Salovaara kertoo.
Kauppojen jälkeen kristallisoitui ajatus The View – Oulujoesta, Illan isäntä Oy:n hallinnoimasta korkeatasoisesta kokous-, juhla-, ja virkistystilasta. Hyvät kokemukset Iso-Syötteellä sijaitsevasta yksityisille suunnatusta The View – Iso-Syöte -lomakohteesta auttoivat idean synnyssä.
– Olisi ollut sääli ollut jättää tämä vain itselle. Tämmöinen paikka on tarkoitettu jaettavaksi ja näin useampi ihminen pääsee nauttimaan tästä.
Remontoiden timantiksi
Tila oli vuosien saatossa päässyt huonoon kuntoon ja vaati paljon työtä. Hyvä sijainti hiekkakankaalla, kunnon alusta sekä hengittävät rakenteet takasivat, ettei kosteusvaurioita ollut syntynyt.
– Ihanaa, että pystyttiin tämä pelastamaan, Salovaara iloitsee.
Ensin entisöitiin, suomalaiskansalliseen tapaan, vanhan tyylin suihkuton sauna vilpolalla. Saunan terassille asennettiin iso palju. Päärakennuksen kunnostaminen vei lähes vuoden. Työ teetettiin monin osia ammattilaisilla.
– Itse oltiin juoksupoikina sen mitä pystyi – maalausta, purkamista ja raivaamisessa, Salovaara kertaa.
Maisema alas joelle oli täysin ryteikön peittämä.
– Se oli katharsis koko kokemus raivata moottorisahalla. Kaksi kuukautta meni saada maisema auki, Salovaara muistelee.
Tekemistä piisaa vielä. Jollakin aikavälillä on suunnitelmissa tehdä iso hiekkaranta, laiturit ja uimapaikka rannalle. Aitta valmistuu yöpymiskäyttöön kesäksi 2019. Myös varastona toimivaa tallia on tarkoitus kehittää.
– Suunnitteilla on heinäpaaleja tuoleiksi, vanhasta ovesta tehty pöytä ja roikkuvalot valaistukseksi, jotta siellä voi viettää vaikka elokuun pimeneviä iltoja.
Tasapainossa uutta ja vanhaa
– Sisustuksen ja tyylin suhteen pelattiin Pinterest läpi ja sitten ruvettiin touhuamaan.
Päärakennuksessa kohtaavat tyylikkäässä tasapainossa uusi ja vanha. Keittiö on tuliterä, mutta pirtin pöytä vuodelta 1899. Alkuperäiset lattia ja seinät on paljastettu esiin, mutta kaikki tekniikka on viimeisen päälle.
– Haluan kunnioittaa vanhaa, mutta pitää olla jing ja jang. Se olisi ollut pyhäinhäväistys, jos kaiken olisi tehnyt moderniksi.
Yhteistyökumppaniksi tuli Stemma Oulu, jolta tuli vuodesohva, olohuoneen tuolit ja parvekkeen patjat.
– Tässä kohteessa tulee loppupeleissä käymään paljon ihmisiä, joten tämä on heille kuin showroom.
Rahoittamassa mukana oli Oulun Seudun Leader, jonka väestä Salovaaralla on vain positiivista sanottavaa.
– Heidän piti nähdä ja hyväksyä kohde. Lokakuisena päivänä tuuli ja vihmoi rännänsekaista vettä. Päärakennuskin oli siinä vaiheessa aivan kammottavan näköinen. He katsoivat harjaantuneilla silmillä, että hyvältä vaikuttaa. Siitä se lähti ja saatiin hyväksytty päätös, Salovaara kiittelee.
Maaseudulla ei olisi mitään, jos ei olisi vähän hulluja tekemässä. Semmoisia, jotka saavat pyörät pyörimään. Pitää olla niitä, jotka kehittävät ja touhottavat – onnistuvat ja epäonnistuvat – sekä niitä, jotka tulevat ja käyttävät palveluita.
Kesästä 2018 alkaen tilassa on pidetty häät sekä useampia kokouksia ja palavereita. Ensimmäiset käyttäjät ovat olleet pääasiassa tuttuja, joilta on kerätty palautetta ja kehitysideoita. Niiden perusteella paikkaa on kehitetty ja hiottu valmiiksi.
– Yleensä kävijöiden ensimmäinen kommentti on, voiko Oulussa olla tämmöistä. Kaupunki on muuten niin littana ja täällä törmän päältä aukeaa kolme kilometriä maisemaa.
– Jotenkin tämä tila tuo sen, että kaikki selkiytyy. Pidänkin sloganina ”tilaa luovuudelle”.
”Potentiaali on vaikka mihin”
– Haluaisin, että tila olisi jossain mielessä yhteisöllinen paikka. Eihän tämä voi olla jatkuvasti avoin, mutta suunnitteilla on isompaa ja pienempää tapahtumaa kyläläisille.
150 talouden Lapinkankaalla järjestetään noin 20 vuosittaista tapahtumaa laskiaisriehasta, pieneen joulupuotiin ja kierrätyspäivään. Tilassa on keretty järjestää kyläyhdistyksen kokouksia.
– Venetsialaisten aikaan suunniteltiin avoimet ovet, mutta ne jouduttiin siirtämään tulevaisuuteen.
Luontomatkailun mahdollisuudet ovat hyvät: maastopyöräily-, lenkkeily-, sienestys- ja marjastusmaastot ovat lähellä. Talvikausi mahdollistaa muut harrasteet: moottorikelkalla pääsee reittejä pitkin Rukalle asti ja joella voi hiihtää. Käyttöä tilalle on ympäri vuoden.
Kokous-, juhla-, ja virkistyskäytön ohelle on tilan potentiaalin hyödyntäviä suunnitelmia moneksi vuodeksi eteenpäin.
– Olisi esimerkiksi mahtavaa joskus järjestää valtava ulkoilmaelokuvateatteri tuohon pellolle, Salovaaran haaveilee.
Hän kannustaa ihmisiä miettimään kaiken olevan mahdollista ja näkemään mahdollisuuksia siellä, missä muut eivät niitä näe.
– Maaseudulla ei olisi mitään, jos ei olisi vähän hulluja tekemässä. Semmoisia, jotka saavat pyörät pyörimään. Pitää olla niitä, jotka kehittävät ja touhottavat – onnistuvat ja epäonnistuvat – sekä niitä, jotka tulevat ja käyttävät palveluita.