Tavastkengän nykyinen Kylätalo on alkujaan rakennettu kylän rauhanyhdistyksen toimitaloksi vuonna 1949. Komeassa hirsirakenteisessa talossa on iso juhlasali suurine ikkunoineen, keittiö ja yksi kamari, joka toimii kahvihuoneena. Yläkerrasta löytyy pieni kamari, jonne saarnamiehet majoitettiin.
Talo toimi seurojen pitopaikkana noin 40 vuoden ajan, aina vuoteen 1990 asti, jolloin se siirtyi Tavastkengän Maa- ja kotitalousseuran omistukseen. Seuraavina talossa toteutettiin sen historian ensimmäinen peruskorjaus, jonka aikana sen keittiön ajanmukaistettiin, sinne vedettiin vesi- ja viemäriputket ja tehtiin sisävessat.
Ensimmäisen peruskorjauksen jälkeen Kylätalo palveli kyläläisiä erilaisten juhlien ja tapahtumien pitopaikkana 25 vuoden ajan. Kyläyhdistys järjesti talossa muun muassa kyläpäiviä, lauluiltoja, tansseja ja erilaisia koulutustilaisuuksia. Yksityiset ihmiset vuokrasivat taloa syntymäpäivien ja häiden viettoa varten. Parhaimmillaan (tai pahimmillaan) taloon ahtautui jopa 130 henkilöä, mikä välillä hirvitti järjestäjiä. Lopulta kävikin niin, että paikalla käynyt palotarkastaja rajoitti sisäänottomäärän 60 henkilöön. Rajoitus haittasi erityisesti suosittujen lauluiltojen järjestämistä. Pian tämän jälkeen alkoi keskustelu talon kunnostamisesta. Seuran taloudellinen tilannekin mahdollisti peruskorjauksen aloittamisen, sillä hyvin kaupaksi käyneen kylähistoriakirjan myyntitulot antoivat seuran toiminnalle lisää liikkumavaraa.
Tavastkengän kylätoiminta on viimeisen kymmenen vuoden ajan ollut hyvin vireää ja yleensä juuri Kylätalo on ollut toiminnan keskuksena.
Tavastkengän Maa- ja kotitalousseura haki Suomen Kotiseutuliitolta avustusta korjaussuunnitelman ja piirustusten laatimiseen syksyllä 2013. Avustusta saatiin 5000 euroa ja suunnittelu pääsi käyntiin. Korjaussuunnitelman laatijaksi valittiin arkkitehti Ilpo Väisänen Oulusta. Asiantuntija-apua saatiin korjausrakennusmestari Juha Väyryseltä. Seuran puolesta valittiin rakennustoimikunta valvomaan ja ohjaamaan työn toteutusta.
Korjaussuunnitelmassa päätettiin purkaa juhlasalin näyttämö ja rakentaa salin päätyyn uusi ulko-ovi sekä siihen liittyvä terassi ja invaluiska. Talon seinät ja katto maalattaisiin uudelleen. Katolle asennettaisiin lumiesteet ja sadevesijärjestelmä. Salin ikkunat korjattaisiin ja lämmitysjärjestelmä uusittaisiin. Keittiön korjauksesta sekä lvi- ja sähkötöistä päätettiin laatia erilliset suunnitelmat. Vanha varastorakennus päätettiin purkamisen sijaan kunnostaa ja muuttaa kompostoivaksi käymäläksi.
Ilpo Väisäsen laatiman korjaussuunnitelma loppusumma oli hulppeat 94 259 euroa. Siitä noin puolet arvioitiin katettavan avustuksilla ja loput seuran omalla rahoituksella ja talkootyöllä. Talkootyön merkitys olisi suuri, koska ostotyönä näin mittavaa kunnostusta ei pystyttäisi tekemään. LVI- ja sähkötöitä lukuun ottamatta pitäisi työt tehdä omin voimin.
Peruskorjauksen lisäksi päätettiin taloon rakentaa lisää varastotilaa ja hankkia uusia koneita, laitteita ja kalusteita, joilla sen käyttöä voitaisiin lisätä ja monipuolistaa. Koska Kotiseutuliiton avustus oli tarkoitettu lähinnä korjaustöihin, päätettiin muita hankintoja varten tehdä erillinen Leader-hanke.
Tavastkengän ulkovarasto ja kalustehankinnat -hanke sai myönteisen päätöksen Keskipiste-Leaderin hallitukselta keväällä 2016. Hankkeen kustannusarvioksi tuli 33 957 euroa, josta hanketuen osuus oli 75 % eli noin 25 500 €.
Tärkeimpiä hankintoja olivat juhlasalin uudet pöydät ja tuolit sekä ruoka- ja kahviastiasto sadalle hengelle. Kahvioon ostettiin vanhaan kalustukseen sopiva astiakaappi. Juhlasalin käyttöä helpotettiin hankkimalla sinne ilmalämpöpumppu, jonka avulla salia voidaan käyttää paremmin myös kylminä vuodenaikoina. Aiemmin salin lämmittämiseen käytettiin ainoastaan pönttöuunia. Yksi ilmalämpöpumppu oli hankittu jo aiemmin keittiön lämmittämiseen.
Juhlasaliin hankittiin AV-laitteistoa: projektori, valkokangas, äänentoistolaitteet ja pimennysverhot. Nämä yhdessä taloon jo aiemmin hankitun 100 megan valokuituyhteyden kanssa mahdollistavat erilaisten esitelmien ja luentojen pitämisen mutta myös viihdekäytön, esimerkiksi kiertävien elokuvateattereiden vierailut.
Korjaushankkeessa Kylätalolle rakennettiin terassi, joka lisää talon kapasiteettia varsinkin kesätapahtumissa. Terassin kalustamisessa päätettiin hyödyntää talon vanhoja penkkejä ja ostaa lisäksi kolme uutta pöytää ja tuoleja.
Kylätalon turvallisuutta parannettiin hankkimalla sinne lisää palovaroittimia, häkävaroitin sekä murtohälyttimiä. Kaikki hälyttimet ovat langattomia ja etäilmoittavia, jolloin talon ollessa tyhjillään saadaan hälytykset matkapuhelimiin.
Toiminnan helpottamiseksi ja käytön lisäämiseksi Kylätalolla tarvittiin myös lisää varastotilaa. Uudeksi ulkovarastoksi rakennettiin perinteinen kaksiosainen parilato. Varasto sijoitettiin piha-alueen laajennukselle, jonka seura osti Pyhännän kunnalta vuonna 2015.
Uusi varastotila vapautti varsinaisen Kylätalon tiloja muuhun käyttöön. Varaston toiseen osaan sijoitettiin Kylätalon vanhat penkit sekä muut harvemmin käytettävät tavarat ja kalusteet. Toista osaa käytetään halkovarastona.
Tavastkengän Kylätalon peruskorjaus- ja kehittämishanke kesti kaikkiaan yli kolme vuotta. Korjaussuunnitelma hyväksyttiin huhtikuussa 2014, työt aloitettiin huhtikuussa 2015 ja remontti valmistui huhtikuussa 2017. Yhteensä korjaustöihin kului yli 2 000 talkootyötuntia, joista osa tehtiin kansainvälisen työleirin voimin. Ilman tätä valtavaa talkootyön määrää hanke ei olisi ollut mahdollinen. Luonnollisesti myös rahaakin hankkeeseen kului. Kun mukaan lasketaan talkootyön arvo, nousee hankkeiden kokonaissumma lähes 120 000 euroon!
Tavastkengän kylätoiminta on viimeisen kymmenen vuoden ajan ollut hyvin vireää ja yleensä juuri Kylätalo on ollut toiminnan keskuksena. Nyt toteutettujen hankkeiden myötä talon käyttö tulee varmasti lisääntymään ja monipuolistumaan. Ensimmäinen etäluento järjestettiin Kylätalolla heti peruskorjauksen valmistuttua toukokuussa 2017: Varsinainen luento pidettiin Haapavedellä, mutta osa yleisöstä seurasi sitä etänä Tavastkengältä käsin. Etäkoulutus on vain yksi talon tarjoamista mahdollisuuksista. Tulevaisuudessa tekniikan kehitys mahdollistaa nykyistä paljon monipuolisemmat sähköiset palvelut, joita aiomme ottaa käyttöön Tavastkengällä ensimmäisten joukossa.