Keskipiste– ja Rieska-Leader Pohjois-Pohjanmaalta sekä Leader Ravakka Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueelta osallistuivat syyskuussa Europarc 2018 -konferenssiin, joka järjestettiin Skotlannin Aviemoressa, Cairngormsin kansallispuiston alueella.
Jokavuotisen konferenssin teemana oli tänä vuonna seuraava sukupolvi, sillä Skotlannissa vietetään nuorten vuotta. Paikan päälle saapui yli 600 ihmistä 42 maasta, joiden joukossa oli Europarc-verkoston jäseniä, kuten kansallispuistojen työntekijöitä, sekä muun muassa Suomen Metsähallituksen edustajia.
Kyseiset Leader-ryhmät ovat mukana Youth Manifesto and Youth Board -hankkeessa, jonka ensimmäisistä tavoitteista oli julkaista Youth Manifesto syyskuun konferenssissa.
Nuorten kannanotto maaseudun elinoloihin
Youth Manifesto on nuorten kannanotto maaseutu- ja kansallispuistoalueiden säilymiseen elinvoimaisina, ja mahdollisuuteen osallistua päätöksentekoon. Nuoret ottavat manifestilla kantaa arkielämässään maaseuduilla ja kansallispuistoissa kohtaamiin ongelmiin ja epäkohtiin, kuten huonoon julkiseen liikenteeseen, korkeisiin elinkustannuksiin ja heikkoon internet-yhteyteen, sekä esittävät ongelmille ratkaisumahdollisuuksia. Manifesti sisältää neljä pääteemaa: 1. nuorten vaikutusvallan lisääminen, 2. asuminen, 3. oppiminen sekä 4. työskenteleminen.
Usean kuukauden työ palkittiin, kun manifesti julkaistiin konferenssin viimeisenä päivänä. Sen kirjoittamiseen osallistui yhteensä 43 nuorta yhdeksästä Euroopan maasta, joista 16 oli suomalaisia.
Konferenssissa nuoret onnistuivat herättämään huomion ja saamaan ihmiset kiinnostumaan niin manifestista kuin Leader-ryhmien nuorisotyöryhmästä sekä Nuoriso Leader -rahoituksesta. Muun muassa Europarc-organisaation presidentti Ignace Schops ilahtui Youth Manifestosta ja lupasi esitellä sen Euroopan Unionin päättäjille muutaman kuukauden sisällä.
Hankkeeseen mukaan sattuman kautta
Rieska-Leaderin kansainvälisyyskoordinaattori Rita Kovacs tapasi työmatkallaan skotlantilaisen kollegan reilu vuosi sitten. Skotlantilaiset kiinnostuivat Nuoriso Leader -rahoituksesta sekä Keskipiste-Leaderilla toimivasta nuorisotyöryhmästä ja halusivat Suomen mukaan hankkeeseen.
Manifestin kirjoittaminen alkoi toukokuussa, jolloin nuorisotyöryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa Aviemoreen. Ensimmäisenä tehtävänä nuorilla oli luoda manifestille runko, jolloin he pohtivat arkielämässään kohtaamiaan ongelmia sekä ratkaisuesityksiä niille.
Manifestin viimeisteleminen jatkui myöhemmin Suomessa, kesäkuussa Kalajoella. Tuolloin nuoret muun muassa hioivat lauseet oikeisiin muotoihin sekä ideoivat esityksen, standin ja flashmobin.
Suomen Leader-ryhmät esimerkin antajina
Näiden kahden kokoontumisen aikana Skotlantilaiset sekä muut hankkeessa mukana olleet saivat kuulla Suomessa toimivista toimintatavoista, kuten yrittäjyyskasvatuksesta. Keskipiste-Leaderin alueelta hyvänä esimerkkinä toimi mm. Nivalan lukio, jonka opinto-ohjelmaan kuuluu yrittäjyysopinnot. Opiskelijoiden on mahdollista perustaa oma NY-yritys ja pyörittää sitä vuoden ajan. Jotta resurssit yrityksen perustamiseen riittävät, heillä on mahdollista hakea Nuoriso Leader -rahoitusta ja näin oppia lisää erilaisista yrittäjyyteen kuuluvista työvaiheista, kuten toiminnan organisoinnista ja välttämättömistä paperitöistä.
Manifesti sisältää yrittäjyysopintojen lisäksi muitakin esimerkkejä, jotka ovat peräisin Suomesta. Muun muassa nuoret Skotlannissa toivovat, että voisivat perustaa nuorisotyöryhmän ja nuorisovaltuuston, jotka meillä ovat jo käytössä. Tämä on yksi ilmentymä Leader-ryhmien kansaivälistymisestä, jonka tarkoituksena heillä on levittää Suomessa hyviksi todettuja toimintatapoja myös muualle maailmaan.
Youth Manifesto and Youth Board -hanke tulee jatkumaan vielä vuoden verran. Tämä tarkoittaa yhteistyön jatkumista Leader-ryhmien välillä niin Suomessa kuin rajojen ulkopuolellakin.
– Keskitymme ensi vuonna perustamaan nuorisotyöryhmän Leader Ravakalle ja Cairngorms National Parkille, joiden pohjana tulemme käyttämään Keskipiste-Leaderin toimintamallia, Keskipiste-Leaderin nuorisotyöryhmästä ja Nuoriso Leaderista vastaava hankeaktivaattori Anu Suotula kertoo.