Ruokeva – Ruokaa kestävästi ja vastuullisesti -hanke toimii Pohjois-Pohjanmaalla 31.8.2021 asti edistäen yhteistyötä ruokaketjun eri osa-alueiden kesken. Mukaan toivomme tuottajia, ruoka-alan yrityksiä, ammattikeittiöitä ja kuntahankinnoista päättäviä. Tavoitteena on löytää uusia tapoja saada lähi- ja luomuruokaa julkisiin ja yksityisiin ravintoloihin sekä lisätä tietoa vastuullisesta toiminnasta.
Olemme elo-syyskuussa jo mukana monissa tapahtumissa ja syksyllä järjestämme tilaisuuksia Iissä, Kuusamossa ja Raahessa – tutustu ja ilmoittaudu mukaan!
Paikallista lihaa, kalaa ja juureksia halutaan Iin kuntaan
Ruokeva-hankkeen kuntien sparrauskiertue alkaa Maistuva Ii -tilaisuudella torstaina 12.9.2019. Iin kunta haluaa tarjota asukkaille lähialueen raaka-aineista valmistettuja aterioita. Haluamme mukaan sinun tuottamiasi lähituotteita – me etsimme keinot, miten tarjota tuotteita ruokalistoille. Huomaathan, että myös pienempiäkin määriä voi tarjota julkiselle keittiölle!
Hankkeessa laadimme lähi- ja luomutuotteita suosivan pilottiruokalistan alueen raaka-aineiden lisäämiseksi ruokalistoille. Pilottimallissa suunnitellaan ateriakokonaisuuksia yhteistyössä oman alueen tuottajien, elintarvikeyrittäjien ja ammattikeittiöiden kanssa. Ruokalistasuunnittelua tarkastellaan uusilla tavoilla, esimerkiksi onko mahdollista tarjota erilaista ruokaa eri toimipisteissä samana päivänä. Tällöin voitaisiin käyttää pienempiä raaka-aine-eriä ruuan valmistuksessa.
Maistuva Ii -tapahtumassa tuottajilla on mahdollisuus tutustua ammattikeittiöön ja kysyä Iin kunnan ruokahankinnoista. Lisäksi tilaisuuksissa on tavattavissa asiantuntijoita; Iissä voi kysyä neuvoa ja opastusta hankintoihin, elintarvikelainsäädäntöön, ruokahävikin vähentämiseen ja luomutuotantoon liittyen. Tilaisuus on maksuton.
Lähellä tuotetulla ruoalla kohti entistä vastuullisempaa ruokaketjua
Julkisilla ruokapalveluilla on näkyvä rooli ruokailutottumuksiin vaikuttamisessa: vuonna 2017 syötiin lähes 300 miljoonaa julkisen sektorin valmistamaa ateriaa. Siksi koko ruokaketjun kehittämisellä vastuullisemmaksi ja pyrkimyksellä ympäristövaikutuksien vähentämiseen on suuri merkitys. Ei sovi
myöskään unohtaa, että lähellä tuotettua ruokaa jalostamalla ja kuluttamalla vahvistetaan alueen paikallistaloutta edistämällä alueen työllisyyttä ja verotuloja. Julkinen sektori on paikallisille tuottajille ja elintarvikeyrityksille hyvin potentiaalinen yhteistyökumppani ja asiakas.
Tarjoamalla ateriapalveluissa kotimaista lihaa ja kalaa sekä lisäämällä ruokalistoille kasvispainotusta ja lähellä tuotettuja luomutuotteita voidaan pienentää ruoan aiheuttamia ympäristövaikutuksia ja edistää vastuullisuutta. Satokauden tuotteita suosimalla saadaan aikaan vaihtelua ruokalistoille ja ruokavalioon ja otetaan samalla huomioon oman alueen tarjonta. Sesongin raaka-aineet, kuten kotimainen järvikala, ovat yleensä silloin hinnaltaan edullisimmillaan.
Myös ruokahävikin minimoimiseen ammattikeittiöissä on olemassa erilaisia työkaluja ja tekniikoita. Seuraamalla hävikkiin menevän ruoan määrää, paikantamalla sen syntymisen syyt ja sitoutumalla hävikin vähentämiseen pienennetään kaikista turhinta ympäristön kuormittajaa. Kannustamalla ja sitouttamalla työntekijöitä ja ruokapalveluiden asiakkaita ruokahävikin vähentämiseen saadaan ammattikeittiöiden toimintaa entistä tehokkaammaksi/säästeliäämmäksi.
Pyrkimyksiä lähi- ja luomutuotteiden käytön lisäämiseksi ohjaavat asetetut tavoitteet. Julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta 20 % tulisi olla luomua vuonna 2020 ja 40 % elintarvikealan yritysten raaka-aineostoista ja hankintaorganisaatioiden hankinnoista tulisi oman maakuntamme alueelta vuoteen 2025 mennessä. Mikä on tilanne tällä hetkellä teidän kunnassanne? Tuottaja, elintarvikealan yritys, ammattikeittiö, ruokahankinnoista päättävä – tule mukaan tapahtumiimme keskustelemaan ratkaisuista!
Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu 5.9.2019 mennessä mukaan Maistuva Ii -tilaisuuteen
Ruokeva -hanke edistää lähi-, luomu- ja luonnonkeruutuotteiden ketjua pellolta pöytään Pohjois-Pohjanmaalla. Hanke lisää alueen yhteistyötä, että tuottajat, jalostajat ja ammattikeittiöt ymmärtävät toistensa toimintaa paremmin. Edistämme yhteistyötä ruokaketjun eri osa-alueiden kesken.
Hanketta hallinnoi ProAgria Oulu, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset ja rahoittaa Euroopan maaseuturahasto, Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Hankeaika on 1.5.2019–31.8.2021. Lue lisää hankkeen nettisivuilta
Lisätietoja: projektipäällikkö Soila Hiltunen, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset,
soila.hiltunen@maajakotitalousnaiset.fi p. 0400 182 584
Kuvat: Maa- ja kotitalousnaisten keskus, Sami Piskonen & Laura Riihelä