Puutavarateollisuuden satamana 1960-luvulle toiminut Iin Röytän saari on laivaliikenteen ja luotsiaseman lakkauttamisen jälkeen ollut Oulun seudun tärkein vapaakäyttöinen huviveneilijöiden tukikohta. Festivaali pyrkii elävöittämään saaren toimintaa ja tuomaan modernin version menneiden aikojen saaristolaistansseista osaksi tätä päivää ja mahdollistamaan myös veneettömien elämysretkeilijöiden pääsyn saaren tunnelmaan.
Jonna Pulkkisen ja Niina Halosen ajatus festivaalista syntyi vuosi sitten Maakinen Martinniemi -risteilyllä ja he ryhtyivät selvittämään mahdollisuutta järjestää tapahtuma pari kilometriä rannikosta sijaitsevaan saareen. Taustaorganisaatioksi perustettiin Perämeren Helmi ry.
– Viisi jäseninen hallitus on hyvä kombo eri alan osaajia kulttuurin, viestinnän, talouden, ravitsemusalan ja infrastruktuurin puolelta, Halonen kertoo.
Monipuolinen rahoitus
Sekä maat omistava Metsähallitus että kiinteistöt omistava Iin Röytän toimijat ry näyttivät vihreää valoa toiminnalle, joten tuottajapari ryhtyi pohtimaan rahoitusoptioita.
– Meidät opastettiin Oulun Seudun Leaderille ja siitä se reitti sitten aukesi. Muutama kuukausi hiottiin hakemusta ja konseptia, Halonen kertaa.
Hakemus käsiteltiin toukokuun kokouksessa, jossa Oulun Seudun Leader päätti lähteä 80-prosenttisella rahoituksella mukaan hankkeeseen. Sponsoreiden hankinta jäi heinäkuulle, jolloin potentiaalisia kumppaneita lähestyttiin valmiilla paketeilla.
– On helpompi konkreettisesti myydä esimerkiksi logo huppariin, julisteisiin tai nettisivuille, kun sponsori tietää suoraan, mitä mihinkin hintaan saa. Olen tyytyväinen, että se tuotti lyhyessä ajassa ihan mukavasti hedelmää.
– Sen verran uskoimme asiaamme, että uskalsimme myös ottaa pankista lainaa henkilöriskillä.
Ja rokki soi
Esiintyjät vahvistettiin touko-kesäkuun taitteessa, kun rahoitus varmistui. Bändit löytyivät ohjelmistoon pitkälti tuttujen kontaktien kautta. Pääpisteenä toimineen Riemuliiterin lavalle nousivat Havut, Riutta, Zacharius Carls Group, Ruotomieli ja Kings of Moonshine. Näiden lisäksi rannalla ruoka- ja anniskelualueella esiintyivät Duo Kauniskangas, Anabranch Village sekä tuliryhmä Tulikukka.
– Mukavalla asenteella artistit lähtivät mukaan. Koitimme tehdä kaiken mahdollisimman helpoksi esiintyjille eli roudasimme heidän puolestaan ja kyydit järjestettiin suurin piirtein kotiovelta saareen ja takaisin, Halonen sanoo.
Tavoitteena olleesta 300 lipusta myytiin 260 kappaletta. Pakettimatkat menivät ennakkoon loppuun ja tapahtumapäivänä rannalla saapui ihmisiä kyselemään kyytiä saareen.
– Olemme tosi tyytyväisiä varsinkin, kun sää sekoitti pakkaa. Kova tuuli varmasti rajoitti omatoimiveneilijöitä.
– Kävijäpalaute on ollut pääasiassa positiivista. Erityisesti kiiteltiin tapahtuman onnistunutta mitoitusta.
Yllätyksiltäkään ei vältytty, kun viimeinen paluukyyti jouduttiin kovan tuulen vuoksi perumaan.
– Meripelastusaluksilla homma hoidettiin mallikkaasti ja samalla hekin saivat tilaisuuden treenata, miten ihmisiä evakuoidaan tuollaisissa olosuhteissa.
– Kaikki festivaalikävijät saatiin pienellä viiveellä mantereelle.
Tulevaisuuden suunnitelmia
Festivaalia on pyrkimys kehittää monivuotiseksi. Lipunmyyntiä olisi mahdollista kasvattaa 400 kävijään, jolloin saaren tilat ja infrastruktuuri vielä toimisivat.
– Ensi vuodeksi mietitään jälleen rahoitus ja konsepti uudelleen. Yksi idea on jatkuvan kuljetuksen tarjoaminen mantereen ja saaren välille, jolloin voisi hypätä kyytiin itselle sopivana aikana, Halonen visioi.
Saaressa on hirveästi potentiaalia.
Ylipäätään niin yleisön kuin tarpeiston kuljetus on tapahtuman suurin haaste.
– Saaresta löytyy sähköt ja huussit, mutta kaikki muu on tuotu mantereelta. Esimerkiksi juomavettä kannettiin saareen kanistereissa 400 litraa.
Perämeren Helmi ry:llä on festivaalin lisäksi muitakin suunnitelmia Röytän varalle.
– Olen haaveillut ammattilaisen johdolla vedettävästä stand up – workshopista saareen. Lisäksi olemme kaavailleet läpi talven kestävää Röyttä Klubia, jossa eri bändit esiintyvät eri keikkapaikoissa ja näin promotoidaan tulevaa festivaalia ja pidetään Röyttä-tietoisuutta yllä.
– Saaressa on hirveästi potentiaalia.