Etätyö on nykypäivää. Etätyö tulee tulevaisuudessa lisääntymään. Etätyötä tehdään yleensä yksin kotoa käsin. Nämä ovat tuttuja mantroja Bisnestä keittiönpöydältä -hankkeen projektipäällikölle Mari Autiolle, joka lähti kokeilemaan uudenlaista mallia etätyön tekemiseen ja on järjestänyt useita Pop Up Hubeja Ylivieskassa ja Kalajoella.
– Tapahtumissa on käynyt kirjavaa porukkaa: yksinyrittäjiä, yrittäjyyttä suunnittelevia ja työnhakijoita. Kaikille on ollut yhteistä se, että etätöitä tehdään joko jatkuvasti tai osan viikkoa, Mari Autio kertoo.
Henkilöt jotka hakeutuvat näihin tapahtumiin, ovat jo tottuneet erilaiseen työkulttuuriin, jossa ei aina tehdä töitä konttorissa kahdeksasta neljään. Persoonat ovat yleensä sellaisia, jotka hakevat uusia kontakteja.
– Koko hankkeen idea on ollut aktivoida yhteisöllisyyteen ja se on toiminut parhaiten Pop Up Hubeissa. Verkossa aktivoiminen on hankalaa, Autio tietää.
Yksinkertaista ja tehokasta
Pop Up Hubin konsepti on yksinkertainen ja tehokas. Aluksi kaikki kertovat kuka kukin on, mitä tekevät ja jokainen paljastaa päivän tavoitteet. Töitä tehdään koulumaisesti 45 minuutin jaksoissa, joita rytmittää lyhyet tauot. Päivän päätteeksi osallistujat kertovat tuliko tavoitteet saavutettua. Jokaista tapahtumaa on piristänyt työhyvinvointiin liittyvä vierailija. Tsemppaamassa on ollut personal traineria ja viimeksi Kalajoella kävi ohjelmistofirma Ludocraftin Tony Manninen puhumassa erilaisesta etätyökulttuurista.
– Parasta Hubeissa on se, että näkee muita ihmisiä eri aloilta, kertoo Heidi Veikkolainen ja jatkaa: Ajattelin että jossain vaiheessa haluaisin työn kotipaikkakunnalta, joten nämä tilaisuudet ovat hyviä verkostoitumiseen.
Heidi työskentelee koulutusalan yrityksessä kurssihallinnossa ja tekee etätöitä pääasiassa kotona ja nimenomaan keittiön pöydässä.
– Se on etätyön hyvä puoli, kun pystyy kellonajasta riippumatta valitsemaan itselle sopivat työn ajankohdat, Veikkolainen avaa etätyön etuja.
– Voisi kuvitella että näissä ei saa kovin paljoa aikaan, mutta voin vakuuttaa että näissä saa erittäin paljon aikaan. Siinä toteutuu se ajatus, kun pistää itselle ajan ja paikan rajat, esimerkiksi nämä 45 minuutin jaksot ja päättää mitä aikoo kyseisenä päivänä tehdä niin sehän toteutuu. Ne ovat tehokkaita työrupeamia, Veikkolainen summaa.
Sosiaaliset kontaktit tarpeellisia
Etätyö on yksinäistä. Osa haluaa, että on pöhinää ympärillä ja hakeutuu esimerkiksi kahvilaan etätöihin. Aution mukaan Hubit on otettu tosi hyvin vastaan ja parhaimmillaan on ollut kaksikymmentä osallistujaa etäilemässä yhteisöllisesti.
Osallistujat ovat kehuneet uudenlaista verkostoitumista ja tehokasta työskentelytapaa. Tapahtumapäivien jälkeen monet osallistujat ovat todenneet olon olevan jopa virkistynyt vaikka on painanut päivän täysillä hommia.
– Rästihommat saa hoidettua ja tauoilla käydyt keskustelut ovat olleet parasta antia, Autio selventää osallistujien palautetta.
– Pelkästään se synergia, että joku on kiinnostunut siitä mitä teet on voimaannuttavaa verrattuna siihen että väännät hommia yksin kotona päivästä toiseen, Autio toteaa.
Koko hankkeen idea on ollut aktivoida yhteisöllisyyteen ja se on toiminut parhaiten Pop Up Hubeissa.
Kokeilusta pysyvään malliin?
Kevään mittaan on virinnyt idea pidempikestoisesta etätyötilasta, jota voisi kokeilla Pop Uppina syksyllä. Aution mukaan tarve on ilmeinen ja tällä hetkellä hankkeessa haetaankin konseptia, miten tämä voitaisiin toteuttaa.
– Jos miettii YTEKin näkökulmasta niin tulevaisuudessa osa toimintaa voisi olla, että tarjotaan tällainen ympäristö, joka soveltuu etätyön tekemiseen. Siinä voisi olla mukana yritysneuvontaa, erilaisia teemoja ja sparrausta aloittaville yrittäjille. Tällaiselle on nyt kysyntää, Mari Autio visioi tulevaisuuden näkymiä.
Aution mukaan tällaisiin kokeiluihin pitäisi lähteä rohkeammin sillä työelämässä on meneillään iso muutos.