Suomi tavoittelee hiilineutraalisuutta lisäämällä hiiltä sitovaa metsäalaa. Pohjois-Pohjanmaalla on runsaasti metsittämiseen soveltuvia kohteita. Joutoalueiden metsittämistä vauhdittamaan avattiin uusi tukijärjestelmä vuoden 2021 alusta.
– Pohjois-Pohjanmaalta on kartoitettu noin 10 000 hehtaaria metsitykseen soveltuvia joutoalueita. Metsitykseen ja hiilensidontaan soveltuvia alueita ovat maatalouskäytöstä poistetut pellot, turvetuotannosta vapautuneet alueet sekä sekä entiset maa-ainesten nostoalueet, sanoo Metsitystaito – hankkeen projektipäällikkö Pauli Juntunen Suomen metsäkeskuksesta.
Metsitys ja tukijärjestelmä ovat haastavia
Erityisesti pellonmetsitys on normaalia metsänuudistamista vaativampi tehtävä. Runsas pintakasvillisuus kilpailee puuntaimien kanssa elintilasta, joten taimikon alkuunsaanti voi vaatia monta heinäyskertaa. Vaikka peltomaassa on usein paljon ravinteita, boorin puute voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä. Turvetuotannosta poistuneilla alueille metsityksen onnistumiseen vaaditaan liki aina tuhkalannoitus. Lisäksi kuivatuksen pitää olla kunnossa metsitettävillä alueilla.
Metsäkeskuksen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on elokuun loppuun mennessä haettu metsitystukea noin 1 500 hehtaarille, mutta alle puolet siitä on hyväksytty metsitettäväksi valtion tuella. Keskeisin syy hakemuksen hylkäämiselle pelloilla on sinne syntyneet pajukot, joiden vuoksi pelto katsotaan luontaisesti metsittyneeksi. Hiljattain saadut maataloustuetkin voivat estää metsitystuen saannin. Tukiehtojen mukaan vuonna 2019 tai sen jälkeen haetut maataloustuet estävät metsitystuen saannin. Lisäksi kohde voi olla metsityskelvoton liian märkyyden takia. Tukihakemus voidaan hylätä myös maisema- tai luontoarvojen, kaavarajoitusten tai vesiensuojelumääräysten vuoksi.
Osaamista ja tietoa metsityksiin
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Suomen metsäkeskuksen Metsitystaito-hankkeessa kohennetaan maanomistajien ja joutoalueiden metsitysten parissa työskentelevien asiantuntijoiden osaamista. Hanke järjestää Haapavedellä maastoretkeilyt 28.9 ja 29.9.2022. Havaintokohteilla käsitellään metsityskelpoisten joutoalueiden tunnistamista, metsityksen toimenpideketjuja, metsitystuen ehtoja ja jälkihoitovelvoitteita sekä ilmasto- ja ympäristökysymyksiä. Retkeilyille ilmoittaudutaan Metsäkeskuksen verkkosivujen kautta.
Lisätietoja:
Lasse Aro
Tutkija
Luonnonvarakeskus (Luke)
029 532 4025
lasse.aro@luke.fi
Pauli Juntunen
Projektipäällikkö
Suomen metsäkeskus, Metsitystaito hanke
050 466 6851
pauli.juntunen@metsakeskus.fi