1970-luvun alkupuolella Panumanjärven ympäristön soita ojitettiin metsätalouskäyttöön ja kaikki neljä järveen laskevaa ojaa sekä järvestä Iijokeen vievän Panumanoja-laskujoen suurimmat nivat ruopattiin. Tämän seurauksena vesistöt kuormittuivat. Vuonna 2015 käynnistettiin hanke Panumanjärven ja -ojan kunnostamiseksi.
– Kyllähän järveä on huollettu paikallisten voimin viimeiset 20 vuotta niittämällä kortetta ja putsaamalla. Nyt oli aika massiivisemmalle kunnostukselle, kertoo hankkeiden puuhanainen ja Panumajärvi ry:n sihteeri Aili Jussila.
Esiselvityshankkeessa tilattiin konsulttityönä kartoitus siitä, mitä realistista olisi mahdollista tehdä. Pohjan sedimenttitutkimuksella selvitettiin järveen kertyneen lietteen määrä. Tulosten perusteella vietiin eteenpäin varsinaista kunnostusta. Ensimmäisessä järvenkunnostusillassa oli mukana yhdistyksen jäsenten ja paikallisten lisäksi ELY-keskuksen väkeä ja asiantuntijoita.
Päämääränä on parantaa vesistöjen nykytilaa, mahdollistaa kalaston, linnuston ja muun luonnon monimuotoisuus sekä tarjota monipuolisia virkistyskäyttömahdollisuuksia lähialueen asukkaille ja ympäristön mökkiläisille.
– Järven kunnostuksen puolesta ovat kaikki olleet vahvalla rintamalla innokkaina valmiita tekemään, mitä vain pystytään. Jo ensimmäisissä järvenkunnostusilloissa sitouduttiin lähtemään myös omalla rahalla mukaan, Jussila kertaa.
Mukaan saatiin myös Oulun Seudun Leader. Esiselvitykseen rahoituksen osuus oli 80 prosenttia ja joen kunnostuksessa 50 prosenttia. Rahoittajina ovat toimineet myös Vapo, Metsähallitus, vesialueen omistajista koostuva Ala-Kollajan osakaskunta, paikallinen matkailuyritys Poro-Panuma sekä Pudasjärven osuuspankki.
– Mukavasti on saatu rahoittajia mukaan. Myös Pudasjärven kaupunki on ollut myötämielinen ja antanut korotonta puskurilainaa, Jussila kiittelee.
Joki ja järvi kuntoon
Hankkeiden päämääränä on parantaa vesistöjen nykytilaa, mahdollistaa kalaston, linnuston ja muun luonnon monimuotoisuus sekä tarjota monipuolisia virkistyskäyttömahdollisuuksia lähialueen asukkaille ja ympäristön mökkiläisille.
Panumanjärven kosteikkojen ja laskeutusaltaiden tekeminen laskuojiin on sataprosenttisesti Metsäkeskuksen luonnonhoitohanke. Muutokset sitovat kiintoainesta ja ravinteita sekä hapettavat vettä.
– Näiden parannusten myötä järveä ei kuormiteta enää lisää. Työ kaikkiin neljään laskuojaan valmistuu syksyn 2018 aikana, Jussila sanoo.
Panumanojaan tehtiin Oulun Kalatalouskeskuksen suunnitteleman kalataloudellinen kunnostus, jonka pyrkimyksenä on palauttaa harjuskanta jokeen. Nivojen palauttamisen ja rantojen perkaamisen seurauksena muodostui aiemman rännin sijaan monimuotoinen jokiuoma. Varsinainen kunnostus kaivinkoneella saatiin valmiiksi viikossa, jonka lisäksi on tehty paljon talkootyötä.
Kalatalouskeskuksen Heikki Tahkolan mielestä harjuksella on suuri mahdollisuus nousta Iijoesta vesistön kunnon parantuessa. Harjuskantaa voidaan ryhtyä istuttamaan jo vuoden päästä, kun joen pohja alkaa ensimmäisen tulvan jälkeen palaamaan entiselleen.
– Nyt pyrittiin ennallistamaan jokea tuleville sukupolville. Meillä on ajatuksena, että virkistyskäyttönä kalastuksen lisäksi olisi myös veneily, Jussila summaa.
– Kyllä se palkitsee, vaikka tekeekin talkootyöllä ja harrastuksena. Tässä oppii itsekin todella paljon, hän jatkaa tyytyväisenä.