Vuoden 2015 loppupuolella Iissä sijaitsevan parin sadan asukkaan Oijärven kylän paloasema sai lopetuspäätöksen. Palkoista ja kalustosta vastaava Oulu-Koillismaan pelastuslaitos haki säästöjä ja sen alaisuudessa toimivan vapaapalokunnan miehistön sopimukset pelastustoiminnasta päätettiin irtisanoa ja paloauto siirtää pois kylältä.
– Päätökseen vaikutti sekin, että autoa säilytettiin Tielaitoksen vanhassa huonokuntoisessa tukikohdassa, kertoo palokunnan päällikkö Seppo Tuohino.
Kyläläiset olivat lakkauttamisesta toista mieltä.
– Ensimmäisessä neuvottelussa pelastuslaitoksen kanssa tuli ilmi, että toimintaa voisi olla mahdollista jatkaa jossakin muodossa. Aluksi suunnitelmissa oli säilyttää tavarat kotona ja tarpeen vaatiessa kulkea henkilöautolla tai muulla kulkuneuvolla avustamaan tehtävissä, Tuohino muistelee.
Ennen jatkoneuvotteluita Tuohino tarkasti ja mittasi nuorisoseurantalo Sampola takana tyhjänpanttina olleen kylmävaraston ja totesi sen olevan riittävän kokoinen sammutusautolle.
– Seuraavassa kokouksessa kerrottiin, että olisi tila valmiina, mutta paljon joutuisi tekemään töitä.
Ajatusta ei torpattu ja niin rattaat lähtivät pyörimään.
Kylmästä varastosta lämpimäksi talliksi
– Olin yhteydessä seuran ihmisiin ja neuvoteltiin tilan käyttämisestä.
Perustettiin hanke nuorisoseuran nimissä ja rahoitusta haettiin Oulun Seudun Leaderilta. Kokonaiskustannusarvioksi tuli noin 40 000 euroa. Kun suunnitelmat ja luvat olivat kunnossa, Iin kunta antoi puskurilainan, jolla remontti saatiin käyntiin.
– Oltiin jo täydessä vauhdissa, kun virallinen päätös rahoituksesta tuli.
Koko remontti tehtiin talkoovoimin. Parhaimmillaan tekijöitä oli toistakymmentä, ja hommaa riitti. Aikaa oli reilut kaksi kuukautta.
– Ensin piti käyttää peltikatto pois paikaltaan ja asentaa aluskatteet. Betonilattia piti purkaa ja tehdä lattialämmitys. Seinät piti roikottaa ilmassa, jotta saatiin muurattua harkot kivijaloiksi, Tuohino kertaa.
Kun vuokrasopimus vanhasta paikasta loppui elokuussa 2016, niin sammutusauton sai ajaa suoraan uudelle läpi vuoden lämpimälle asemalle.
– Leader on näitä syrjäkyliä ja yhdistyksiä auttanut hirveästi. Muutenhan täällä oltaisi räystäät kentässä, Tuohino kiittelee.
Auttamisen halu saa mukaan vapaapalokuntatoimintaan
Oijärven paloasemalla ei ole varsinaista päivystystä, mutta valmiudessa on kahdeksan henkilöä, joista kuudella on kuorma-autokortti. Sopimuksessa olisi vielä tilaa kahdella palokuntalaiselle.
– Tehtäviin lähdetään aina, kun pystytään. Aika hyvällä prosentilla päästään liikkeelle. Vuosien varrella vain pari lähtöä on ollut sellaista, että ei ole ollut lähtijää, Tuohino kertoo.
– Yksinkin olen ajanut, hän jatkaa.
Toimintasäde on noin 30 kilometriä, mutta välillä lähdetään kauemmaskin. Yhteisiä tehtäviä on usein Iin, Kuivaniemen ja Yli–Iin kanssa.
– Tehtäviin kuuluu periaatteessa kaikki palokuntatoiminta. Suurimmat työllistäjät ovat turvesuo- ja maastopalot sekä liikenneonnettomuudet.
Normaalisti tehtäviä on vuosittain 10–15 kappaletta. Viime kesän kuumat kelit tuplasivat määrän noin kolmeenkymmeneen.
– Kyläläiset muistavat aina sanoa, että on se hyvä, että saatiin auto jäämään tänne, että on jotakin turvaa.
– Sehän täällä on etuna, kun ollaan kylällä, että vaikka tulisi isompikin tehtävä, niin ensitietoa saadaan paikanpäältä. Sekin auttaa, jo että voi esimerkiksi pudotella ylimääräisiä yksiköitä pois, kun tietää, mistä on kysymys.
Nuorisojaoksesta tulevaisuuden tekijöitä
Vuoden 2018 alusta perustettiin nuorisojaosto, joka kokoontuu joka toinen viikko. Mukana on kymmenkunta innokasta 10 ja 14 ikävuoden väliltä.
– Nuoriso-osastolle hommattiin lahjoituksilla yrityksiltä ja yhteisöiltä uudet puvut, jonka jälkeen järjestettiin sammutusnäytös yleisölle.
Tulevaisuus näyttää, jääkö nuoria tekijöiksi kylälle. Heidän, jotka muuttavat seudulta, on helppo jatkaa VPK-toimintaan toisaalla.
– Nyt näyttää siltä, että taas mennään vuosi eteenpäin. Tarve toiminnalle on olemassa.
Yhteistyö nuorisoseuran kanssa jatkuu aktiivisena. Menossa on toinen hanke Sampolan remontoimiseksi.