Vetelin Tunkkarin koulun kellaritilat täyttyvät riemukkaista äänistä ja tekemisen touhusta kun 3-4-luokkalaiset tytöt ja pojat kokoontuvat askartelemaan Muotoilun matkassa -hankkeen Muotoilubussin järjestämässä kerhossa. Kerhoa ohjaa Taito Keski-Pohjanmaan ry:n kokkolalainen käsityöohjaaja Jaana Torikka.
Tällä kertaa lapset tekevät Torikan johdolla joulunpunaisia estekeppihevosia ja materiaalina on hevosenmalliset huopa-aihiot, jättimäinen vanutyyny, puurimaa ja tietenkin hevosenharjasaineksia eli lankasykkyröitä.
-Siksi joulunpunaiset, koska aihioita sattui olemaan sopiva määrä, eikä tarvitse kiistellä väreistä, kuka saa minkäkin, Torikka selventää.
Ensin jokainen lapsi sai sahata hevoselleen kepin eli tehtiin hieman puutöitä. Sen jälkeen tuhoamisvimmaa sai kohdistaa ison vanutyynyn avaamiseen, josta saatiin sisältöä hevosille. Lopuksi täpötäydet hevoset saivat keppinsä paikalleen ja hevoset sidottiin ja liimattiin kiinni. Ne saavat silmät, harjat, suitset ja muut koristelut seuraavalla kerhokerralla kun keskeneräiset työt viimeistellään.
Muotoilubussin tarkoitus on tuoda käsityötoimintaa ja -kursseja sellaisiin paikkoihin, missä ei ole käsityötoimintaa tai -keskuksia.
Yhdessä muotoilu on hauskaa
Lapsille on todella mukavaa päästä touhuamaan ehkä hieman vapaammin, mitä kouluajalla ja he saavat tehdä jotain erilaista, mitä ei aina koulun voimavaroilla voida toteuttaa. Lapsilla ja ohjaajalla on todella hauskaa keskenään ja vitsejä lentelee ilmoille jatkuvasti.
-Ruokkikaapa hevoset valkoisella heinällä eli täyttäkääpä ne tyynyn sisuksilla, Jaana Torikka kehottaa.
Sitten kun hevonen on valmis, se sidotaan kiinni eli sille ommellaan turpa kiinni. Kaikkia naurattaa tämä oivallus ja vitsiä toistellaan monta kertaa. Lasten mielestä kerho on aivan mahtava, koska täällä saa askarrella yhdessä muiden kanssa ja vitsailu ja pelleily ei todellakaan ole kielletty. Lisäksi tällainen toiminta on aina vaihtelua niille muille harrastuksille, mitä kenelläkin on. Yllätys olikin, ettei tässä ryhmässä ollutkaan montaa konsoli- tai kännykkäpelaajaa, vaikka liika pelaaminen on niin usein tapetilla.
Kysyin, että mitä kaikkea lapset ovat tehneet aiemmilla kerroilla ja he alkoivat oitis luetteloimaan: karvapalloja eli siis lankapalloja, paperiliisterimössöeläimiä, kankaanpainopussukoita ja peili. Ensimmäisellä kerralla tehtiin neulahuovutusta, jolloin ei ollut yhtään poikaa, mutta onneksi sen jälkeen on heitäkin lähtenyt mukaan, sillä askartelu ja muotoilu ei todellakaan ole vain tyttöjen juttu.
-Yleensä meillä on materiaalipaketit valmiina, joiden pohjalta lähdetään suunnittelemaan kerhokertoja. Välillä pitää hieman miettiä, että saadaan jotain erilaista ja mielenkiintoista. Lasten kanssa työskennellessä on ollut todella mukavaa. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että on erilaisia lapsia ja heitä kiinnostaa eri asiat, Torikka kertoo.
Muotoilubussi kulkee tilauksesta
Muotoilubussin voi tilata Taito Keski-Pohjanmaa ry:ltä vaikkapa kylätaloille, kouluille, päiväkoteihin ja palvelukoteihin ja käsityöohjausta tarjotaan kaikenikäisille.
-Muotoilubussin tarkoitus on tuoda käsityötoimintaa ja -kursseja sellaisiin paikkoihin, missä ei ole käsityötoimintaa tai -keskuksia. Menemme sinne, minne meidät tilataan ja kysymme millainen porukka ja tilaisuus on kyseessä ja mitä he haluaisivat tehdä. Bussi kiertää Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan alueella. Olemme käyneet myös yksityistilaisuuksissa, Torikka mainitsee.
Info: Kehittämishankkeen lisäksi toteutettiin investointi (auton hankinta + kalustus): kust.arv. 42 300 €, tuki 21 150 €.