Raahen saaristo elää toista kukoituskauttaan. Näin linjaa raahelainen Jouni Leinonen, jonka merellisiä elämyksiä tarjoava yritys MeriRaahe on nostanut kasvuaan 30 prosentilla kuluneen kesän aikana.
Raahen saariston uusi aalto on odottanut sopivaa tuulta noin 150 vuotta. 1800-luvun loppupuolella Raahe oli maamme suurin laivanvarustajakaupunki kauppalaivastoineen. Purjeet saivat kuitenkin väistyä höyrylaivojen tieltä. Raahen saaristo nukahti kyljessä hiljentyneen pikkukaupungin elämäntahtiin kuin Ruusunen.
Kaupunki alkoi heräillä uudestaan, kun Raahen saaristo valittiin vuoden retkikohteeksi vuonna 2016. Palkinto kertoi sen, jonka jo niin moni raahelainen tiesi entuudestaan. Heillä oli käsissään upea, mutta alikäytetty matkailukohde, jossa riitti potentiaalia vaikka mihin. Tarvittiin kuitenkin tekijöitä. Leinoselle Raahen saaristo on ollut kuin toinen koti, sillä hän on kalastanut merellä jo yli 20 vuotta.
– Otimme käyttöön Taskun saarikahvilan vuonna 2014. Vuoden retkikohdepalkinnon jälkeen tuntui luontevalta lähteä venekuljetuksiin mukaan, tuolloin yhden kalastusveneen omistaja Leinonen kertoo.
Ketterää kuljetusta
Jo heti ensimmäisen kesän jälkeen oli selvää, että Raahen saaristoon tarvittiin järeämpää kalustoa yleisökuljetuksiin. Leinosen mukaan asiakasryhmien koot vaihtelevat. Ei ole kuitenkaan tavatonta, että rantaan pölähtää bussilastillinen saaristoon haluavia turisteja. Suurilla aluksilla ei operoida Raahen saariston edustalla, koska vedenkorkeus on niin matala. Tarvittiin siis kaksi näppärän kokoista venettä, joista toinen löytyi Raumalta. MeriRaahe sai Leader-rahoitusta juuri kalustehankintoihinsa.
– Kahdella pienellä veneellä ajo on järkevää ja notkeampaa. Lisäksi käytössä on vuokraveneet alihankkijalta, jos tilanne niin vaatii.
Kuljetuksissa Leinosella on ollut apuna toinen kippari, Kimmo Kärsämänoja. Venekuljetuksiin ruorimieheltä on löydyttävä Trafi:n myöntämä pätevyyskirja, jonka molemmat omistavat.
Hylkeenpyyntiä ja saarihyppelyjä
Leinonen on tyytyväinen, sillä takana on hyvä kesä. MeriRaahe on kuljettanut ihmisiä Raahen saaristoon kerran päivässä keskiviikosta sunnuntaihin.
– Järjestimme tänä kesänä ensimmäistä kertaa island hoppingia eli turisteja kuljetettiin saaresta saareen. Yleisön pyynnöstä niitä järjestettiin enemmän kuin aluksi suunnittelimme, Leinonen kertoo.
Raahen saaristo on jo ehtinyt houkutella kansainvälisiä vierailijoita omintakeisella ja vielä koskemattomalla luonnollaan. Raahen kaupungin matkailulla on meneillään parhaillaan useita yhteistyökuviota, joissa MeriRaahe on tiiviisti mukana.
Haluamme tarjota kokonaisuuksia matkailupaketteina ja se vaatii yhteistyötä. Nyt haussa on matkailupakettien välittäjä ja sopiva jakelukanava.
Raahen saariston yksi erikoisuuksista on hylkeenpyynti, jota on tehty Perämerellä satoja vuosia. Runsastunut hyljekanta on tehnyt verkkokalastuksen käytännössä kannattamattomaksi. Nyt harmaahylkeen pyyntiin ei tarvita riistakeskuksen antamaa pyyntilupaa, vaan sen metsästys on sallittua kiintiöissä tietyn ajan sisällä.
– Suomessa harmaahylkeen kiintiö on noin tuhat yksilöä ja norpille luku on parisataa.
Raahen edustalla hylkeitä saatiin saaliiksi viime talvena parisenkymmentä.
– Hylkeestä otetaan talteen kaikki mahdollinen. Talja, liha ja öljy, jota käytetään lisäaineena muun muassa perinteisessä punamultamaalissa, Leinonen sanoo.
Rekikuljetusta revontulille
Ensi talvena kaupungin läheisyydessä sijaitseviin saariin pääsee myös kookkaammalla reellä, johon mahtuu 12 henkilöä. Leinonen uskoo, että pian myös luontokuvaajat löytävät Raahen saariston. Esimerkiksi merikotka on melko yleinen näky ja Lapin matkailusta tuttua revontulien bongausta voi yhtä hyvin harrastaa Raahessa.
Kun haastattelu on lopussa, Leinosen ilta jatkuu. Raahen Iso-Kraaseliin saapuu ryhmä asiakkaita, joita odottaa fine dining -ilta viineineen saaren rannalla ulkoilmassa. Sekin on osoitus uudenlaisesta yhteistyöstä monien paikallisten toimijoiden kesken.
– Raahelaisilla on nyt positiivinen vire. Olemme olleet niin pitkään tehdaskeskeinen paikka ja vasta nyt alamme olla oikeasti ylpeitä meren läheisyydestä.