Ylivieskalainen Marika Kivi aloitti toukokuun alussa Oulaisten 4H-yhdistyksen MahKu -hankkeen työntekijänä. Hankkeen tavoitteena on vastata erityisesti nuorten tarpeeseen saada monipuolista koulutusta ja ohjausta sekä työ- ja harjoittelupaikkoja. Marika Kivi näkee MahKun toimivan matalan kynnyksen työkokeiluna.
– Hankkeen myötä 4H:n Kierrätyskeskus Topin Tilpehöörissä on ollut mahdollisuus ottaa töihin enemmän työntekijöistä erilaisilla taustoilla, Kivi toteaa.
Tällä hetkellä kierrätyskeskuksessa työskentelee kolme henkilöä, yksi vapaaehtoinen aikuinen sekä EVS-vapaaehtoinen Unkarista. Lisää työvoimaa etsitään parhaillaan.
Aiemmin haasteena on ollut, ettei paikan päällä olevaa ohjaajaa ole ollut. Hankkeen myötä Kivi palkattiin toimimaan tässä tehtävässä. Kierrätyskeskuksessa työntekijälle mahdollistetaan omakohtainen työaikataulu sekä taitoihin ja haluun perustuvaa vastuuta.
– Kuinka monta työntekijää voimme ottaa Tilpehööriin, riippuu henkilöiden tarvitseman tuen määrästä. Osa tarvitsee enemmän ohjausta kuin toinen. Työvuoroja voidaan kuitenkin jakaa aamu- ja iltavuoroihin. Vastuuta on mahdollista saada, mutta kenellekään sitä ei anneta vasten tahtoa, Kivi toteaa.
Täällä opitaan työelämän normaalit vastuut. Ei voida olettaa, että kaikkea osattaisiin vaan annetaan mahdollisuus vahvistua ja kehittyä.
Kivi näkeekin, että Oulaisten 4H:lle on tärkeää panostaa ohjaukseen. Hän pitää ohjausta nuorten oikeutena samalla tavalla kuin oikeus saada tukea.
Kaikki samalla viivalla
Oulaisten 4H:n toiminnassa mukana olevat nuoret eivät tiedä toistensa lähtökohtia, koska sillä ei ole merkitystä.
– Yhteistyötä tehdään sosiaalisesta asemasta huolimatta yhdessä, Kivi toteaa.
Hankkeen myötä nuorille mahdollistetaan työkokemuksia ja ohjataan ymmärtämään työnantajan ja työntekijän vastuut. Koulutamme työelämätaitoja kaikille yläkoulun yhdeksäsluokkalaisille.
– Tänä päivänä työnantaja haluaa alle 25-vuotiaan korkeasti koulutetun ja työkokemuksen omaavan työntekijän. Miten voidaan olettaa omaavan työkokemusta ellei kukaan tarjoa töitä?
Kesätyöpaikkojen mahdollistama työkokemus ei ole ainoa asia, mikä nuorelle jää käteen työstä 4H:ssa. Kivi pitää tärkeänä, että nuori oppii heti, mitkä ovat työntekijän ja työnantajan vastuut ja tehtävät.
– Täällä opitaan työelämän normaalit vastuut. Ei voida olettaa, että kaikkea osattaisiin vaan annetaan mahdollisuus vahvistua ja kehittyä.
Aktiiviset nuoret työn vastapainona
Syrjäytymisen ehkäisemisen ja nuorisotyöttömyyden vähentämisen ohella Marika Kiven työkuvaan kuuluu kv-leirit sekä EVS-vaihdot.
– On ihana vastapaino saada työskennellä myös kansainvälisten nuorten kanssa, Kivi kertoo.
Kivi on yksi 4H:n työntekijöistä, joten myös hän järjestää erilaisia kerhoja ja koulutuksia. EVS-vaihdossa tulleiden nuorten kanssa hän toimii tukena ja mentorina niin pankki-, posti-, kauppa- kuin kieliasioissa.
Kuvaaja Jenna Lindelä
– Ulkomaalainen vaihdossa oleva nuori tarvitsee apua jo siinä, mitä lihaa ostaa, kun sianliha ja naudanliha lukee paketissa suomeksi.
MahKu-hanke sai rahoituksen vuoden ajaksi, joten Kivi ohjaa ja innostaa nuoria ensi kevääseen saakka. Haave jatkosta on, mutta Kivi näkee, että vuoden aikana kerkeää tehdä vaikka ja mitä.