Kaupallinen mahlanvalutus on lisääntynyt viime vuosina. Mahlanvalutuksen yhdistäminen puuntuotantoon tarjoaa metsänomistajalle mahdollisuuden lisätä metsästä saatavia tuloja. Arviot koivujen mahlasadoista vaihtelevat suuresti – kymmenistä litroista satoihin litroihin.
Mahlaa on käytetty terveys- ja energiajuomana jo vuosisatojen ajan ja se mainitaan myös Kalevalassa. Viime vuosina mahlan käyttö on lisääntynyt erityisesti juoma-, elintarvike- sekä kosmetiikkateollisuudessa.
Mahlan valuttaminen ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Mahla on suurelta osin (n. 99 %) vettä. Loppuosa sisältää puun varastoimia ravintoaineita, kuten sokereita (glukoosia ja fruktoosia), hedelmähappoja sekä kivennäis- ja hivenaineita.
Hyötyä ja tietoa -ilmoittaudu mukaan tutkimukseen ja MAHLA-päivään
Kaikkia mahlan valutuksesta ja käytöstä kiinnostuneita kutsutaan mukaan Oulussa Äimärautiolla 4.4. iltapäivällä järjestettävään MAHLA-päivään. Erityisesti mahlatutkimukseen osallistuvia toivotaan mukaan, koska tuossa tilaisuudessa jaetaan valutukseen tarkoitetut välineet.
Tapahtuman järjestää ja tutkimukseen osallistumisen Pohjois-Pohjanmaan alueella hoitaa Suomen metsäkeskuksen Metsästä monituotebisnestä -hanke. EU-rahoitteisessa hankkeessa aktivoidaan metsänomistajia, luonnontuotteiden kerääjiä ja luonnontuoteyrittäjiä hakemaan uusia ansaintamahdollisuuksia luonnontuotteiden parista.
Tutkimukseen osallistuminen
Tutkimukseen osallistuvat metsänomistajat perustavat mahlakoealan omaan koivikkoonsa. Koealalta mitataan kevään aikana mahlasato kolmesta erikokoisesta koivusta Luken toimittamilla välineillä. Välineet sisältävät koivun runkoon porattavaan reikään asennettavat holkit, holkkeihin kiinnitettävät letkut ja mahlaämpärit sekä seikkaperäiset ohjeet. Mahlakausi alkaa huhti-toukokuussa, kun maa alkaa sulaa pintaosistaan ja koivujen vedenotto alkaa, ja kestää kolmesta neljään viikkoa kevätsäistä riippuen.
Edellytyksenä osallistumiselle on, että koivikko on pinta-alaltaan vähintään puoli hehtaaria ja omistajan on luonnollisesti pystyttävä mittaamaan koivujen mahlasadot riittävän usein kauden aikana. Tämä tarkoittaa valumisen ollessa runsaimmillaan vähintään joka toinen päivä. Mahlan käytön kannalta sato on hyvä ottaa talteen mieluiten päivittäin.
Tutkimukseen voi ilmoittautua täyttämällä tiedot lomakkeelle tai ottamalla yhteyttä projektipäällikkö Raili Hokajärveen puh. 050 475 4144, raili.hokajarvi(at)metsakeskus.fi.
Mahlatutkimukseen osallistuvat metsänomistajat saavat käyttöönsä mahlan lisäksi tiedon oman koivikkonsa puiden mahlasadoista ja myös linkin tuloksiin. Kiitokseksi osallistumisesta he saavat mahlan maistelua varten luonnonkuitukomposiitista valmistetut Kupilka-mukit. Myös valutusvälineet jäävät metsänomistajille.
Lisätietoja tutkimuksesta:
Mikko Kurttila
johtava tutkija
Luonnonvarakeskus
050 391 3262
mikko.kurttila(at)luke.fi
https://www.luke.fi/uutiset/metsanomistaja-oletko-kiinnostunut-koivunmahlan-valutuksesta/