Pitkäsen Maalaisjuustolasta tulee ”Maailman parasta jugurttia”, kuten eräs asiakas tuotetta kehui. Leipäjuusto maistuu aivan erilaiselta, kun on jutellut sen tekijän kanssa kasvotusten, kuullut tarinan tuotteen takana ja nähnyt, että sen valmistamisessa on ollut sydän mukana. Pitkäsen Maalaisjuustolan tuotteet ovat konstailemattoman herkullisia ja aidon makuisia. 200 vuotta vanhalla sukutilalla osataan jalostaa maitoa. Leipäjuustoa tilalla on tehty 1990-luvun puolivälistä alkaen ja uusien tuotantotilojen myötä alettiin valmistaa jugurttia vuonna 2013.
Tällä hetkellä tuotevalikoimasta löytyy lisäaineettoman ja homogenoimattoman maustamattoman jugurtin lisäksi laktoositonta jugurttia ja mustikkasmoothieta. Uusin tulokas tuotevalikoimaan on kuusenkerkkäjugurtti, jossa maistuu Kuusamon luonto.
Jugurtin myynti kasvoi heti ensimmäisenä vuonna kolminkertaiseksi siitä, mitä osattiin aavistaa
Maalaisjuustolan jakeluketju kattaa koko maan
Nykyään näitä herkkuja saa jo pitkin Suomea; pääkaupunkiseudulta, Siilinjärveltä, Rovaniemeltä, Sallasta ja tietysti Koillismaalta. Pienen Maalaisjuustolan tuotteiden matka kaupan hyllylle ei ole ollut aivan mutkaton. Maitotuote on tuotteena vaativa aina tuotantotiloista sekä -laitteista lähtien ja kylmäketju sekä tuotteen säilyvyys asettavat omat vaatimuksensa jakeluketjun rakentamiselle. Keskon kanssa tehty rahtisopimus kuljettaa tuotteita etelää myöten.
Jugurtin myynti ylitti odotukset kolminkertaisesti
Kun Pitkäsen Maalaisjuustola päätti vuonna 2012 aloittaa jugurtin valmistuksen, löytyi apua käynnistykseen Koillismaan Leaderista. ”Ilman hankerahaa Juustolaa ei olisi. Esiselvityshanke antoi sysäyksen koko tuotannon käynnistykseen”. Se auttoi toimivien tuotantotilojen suunnittelussa ja kannattavuuslaskelmissa. Tuotantovälineet, juusto- ja jugurttikattila, juustogrilli, sekä pakkauskone mahdollistivat yrityksen uuden suunnan. ”Jugurtin myynti kasvoi heti ensimmäisenä vuonna kolminkertaiseksi siitä, mitä osattiin aavistaa”, kertoo Oiva Pitkänen.
Kuusamon luonnon puhtaus tukee tuotteiden markkinointia ja lisäksi sosiaalinen media on ollut suuri apu myynnin kasvattamisessa. Kuusamossa vierailevat turistit kysyvät tuotteita myös kotiseudullaan päästyään maistamaan niitä ensin täällä.
Koillismaan Leader auttaa tuotannon kasvaessa
Pitkäsen Maalaisjuustola tähtää tuotannon kasvuun ja sen takaamiseksi on tarvetta isommalle kattilalle, pakkauskoneelle, sekä lisäksi kylmä- ja pakkauskontille. Tähänkin löytyi apua Leader-rahoituksesta. ”Kun tarvitsimme neuvoja tuotannon laajentamiseen, oli apua helppo saada”, sanoo Oiva Pitkänen tyytyväisenä. Kasvavat tuotantomäärät, markkinnoinnin panostukset ja jakeluketjujen rakentaminen pitävät Maalaisjuustolan väen jatkossakin kiireisinä.