Liikunta- ja hyvinvointikeskukset luokitellaan helposti vain isojen kaupunkien ominaisuuksiksi. Omasta hyvinvoinnistaan on kuitenkin pystyttävä pitämään yhtä monipuolisesti huolta, oli asuinpaikkana sitten kaupunki tai maaseutu.
Vaikka väestömäärä on maaseudulla pienempi, voi liikuntapalvelujen tarjoaminen olla silti huomattavasti helpompaa.
– Isoissa kaupungeissa täytyy erottua kymmenen kilpailijan joukosta. Täällä liikuntakeskukset henkilöityvät, ihmiset tulevat tutuksi toisilleen ja pystymme vastaamaan paremmin asiakkaiden toiveisiin ja tarpeisiin, Minna Huhmarniemi, toinen Liikuntakeskus Buustin yrittäjistä, kertoo.
Liikuntakeskus Buusti – kaksi yrittäjää, kaksi toimipistettä
Kahden naisyrittäjän, Katja Klemettilän sekä Minna Huhmarniemen, perustama Liikuntakeskus Buusti avasi ovensa Haapajärvellä vuoden 2018 huhtikuussa.
– Minulla oli muhinut jo pitkään pöytälaatikossa Vuokatin aikaisten opintojen aikana tehty liiketoimintasuunnitelma liikuntakeskus-yritykselle. Lopulta koin, että nyt oli sopiva sauma avata tämän tyyppinen yritys Haapajärvelle ja samalla vaihtaa palkkatyöstä yrittäjäksi. Kun vielä sain Katjan mukaan tiesin, että nyt on sellainen tehokaksikko kasassa, että homma saataisiin toimimaan, Huhmarniemi kertoo.
Liikunnan parissa työskenteleminen oli heille tuttua jo ennen yrityksen perustamista, sillä molemmat olivat ohjanneet kansalaisopiston ryhmäliikuntatunteja. Huhmarniemi on koulutukseltaan personal trainer sekä liikunnanohjaaja, kuten myös Klemettilä, mukaan lukien hänen fysioterapeutin koulutuksensa.
– Meidät on otettu Haapajärvellä vastaan todella positiivisesti ja yhä viikottain saamme uusia asiakkaita. Olemme saaneet myös kommenttia siitä, että juuri tällaista on kaivattukin, Klemettilä kertoo.
Vajaan vuoden myöhemmin yritys päätti laajentaa toimintaansa kahteen liikuntakeskukseen, jonka myötä Buustin ovet avautuivat myös Kärsämäelle tammikuussa 2019.
– Kärsämäen kuntosalin yrittäjä oli lopettamassa toimintaansa, joten eteemme aukesi hyvä tilaisuus laajentaa, sillä Kärsämäki sijaitsee niin lähellä Haapajärveä, Klemettilä kertoo.
– Toivomme, että saamme Kärsämäellä toiminnan käyntiin yhtä hyvin kuin Haapajärvelläkin. Meillä on nyt täällä aivan ihana jumppatila, jossa tunnelma on aivan toinen kuin liikuntasalissa, Klemettilä iloitsee.
Hyvinvointikeskus FlowFit tuo uusia lajeja Nivalaan
Nivalassa maaliskuussa 2018 ovensa avannut Hyvinvointikeskus FlowFit tarjoaa uusia palveluja tekemällä myös yhteistyötä muiden lähikuntien yrittäjien kanssa.
– Pyöritän yritystä yhdessä osakasparini sekä liikunnanohjaajana toimivan työntekijämme kanssa. Lähikuntien yrittäjien kanssa tehdyn yhteistyön kautta olemme saaneet järjestettyä Nivalaan myös esimerkiksi tankotanssi-kurssin, yrittäjä Laura Pihlajaniemi kertoo.
Hän muutti takaisin kotiseudulleensa vuonna 2014 valmistuttuaan tradenomiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Tällä hetkellä hän opiskelee joogaohjaajaksi sekä ohjaa niin joogaa, ilmajoogaa kuin starttikurssia tankotanssista.
Ihmisten hyvinvointi on tällä hetkellä trendi myös maaseudulla. Liikuntakeskukset toimivat myös paluumuuttajille pienenä porkkanana – kyllähän täälläkin on tekemistä!
– Olin tehnyt osakasparini kanssa jo aiemmin yhteistyötä, kun aloimme miettimään, mitä uutta Nivalaan tarvittaisiin. Samoihin aikoihin tuli hyvä sauma perustaa hyvinvointikeskus, jonka myötä halusimme tuoda Nivalaan uusia juttuja, kuten spinningin ja ilmajoogan, Pihlajaniemi kertoo.
FlowFit on alussa olleiden pienten haasteiden, kuten lämpimän kesän, kautta kasvattanut asiakaskuntaansa reippaasti.
– Olen kuitenkin ollut tyytyväinen yrityksen käynnistymiseen, sillä tietoisuus lisääntyy koko ajan. Ryhmän koot pyörivät usein 10-15 hengessä, jolloin ehdimme huomioida jokaisen asiakkaan erikseen.
Monipuolista tarjontaa myös maaseudun asukkaille
Haapajärven ja Kärsämäen liikuntakeskukset tarjoavat asiakkailleensa samoja palveluja: kuntosalin, ryhmäliikuntaa, personal trainer- ja yritysliikuntapalveluja sekä Oman Buustin, joka on omien toiveiden mukaan toteutettu ja ohjattu tunti esimerkiksi työ- tai kaveriporukalle. Myös hierontapalveluja on saatavilla, jonka hoitaa Kärsämäellä paikallinen hieroja yhteistyössä.
– Kyllä maaseudulla täytyy olla tarjontaa samalla tavalla – ellei jopa enemmänkin – kuin kaupungissa, Klemettilä toteaa.
Liikuntakeskus Buusti on saanut Keskipiste-Leaderilta rahoitusta monipuolisen tarjonnan toteuttamiseen.
– Rahoituksella olemme hankkineet esimerkiksi ryhmäliikuntavälineitä sekä spinning-pyörät. Niillä olemme pystyneet varmistamaan sen, että takaamme asiakkaillemme monipuolisemman tarjonnan heti alussa, Huhmarniemi kertoo.
Hyvinvointikeskus FlowFit painottaa tarjonnassaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Yrityksen palveluihin kuuluu kuntosali, ryhmäliikunta sekä erilaiset joogatunnit ja kurssit, kuten tankotanssi. FlowFit tarjoaa myös yrityspalveluja, yksityistunteja sekä mahdollisuuden liikunnanohjaukseen.
– Meillä on asiakkaita aivan vauvasta vaariin. Tarjonnassamme on muun muassa tanssiryhmä +60-vuotiaille sekä joogaa äidille ja vauvalle, Pihjalaniemi kertoo.
Myös FlowFit on saanut Keskipisteeltä rahoitusta muun muassa spinning-pyörien investointiin.
– Lisäksi käytimme rahoitusta remontointiin, ilmajoogaliinoihin sekä tankoihin. On mahtavaa, että uusille yrittäjille löytyy tällaista tukea tuomaan lisäbuustia sekä uskoa toimintaan. Saamastamme rahoituksesta oli meille heti alussa suurta apua, Pihlajaniemi iloitsee.
Maaseudulla painotetaan matalan kynnyksen toimintaa
Maaseudun nurjapuolena voi hyvin usein olla häpeä liikkua – kynnys lähteä urheilemaan kasvaa liian suureksi, jos kunto ei ole tarpeeksi hyvä eikä halua tulla huomatuksi. Liikuntakeskus Buusti on huomioinut tämän tarjoamalla muun muassa matalan kynnyksen Buusti -kurssia.
– Haluamme olla matalan kynnyksen paikka, jotta monen ikäiset ja kuntoiset löytäisivät liikuntakeskukseemme. Tällöin myös tunnelma esimerkiksi kuntosalilla on mukavempi, Klemettilä kertoo.
Lisäksi Pihlajaniemi uskoo, että erilaiset liikuntakeskukset aletaan mieltää pikkuhiljaa myös maaseudulle kuuluviksi ominaisuuksiksi.
– Ihmisten hyvinvointi on tällä hetkellä trendi myös maaseudulla. Liikuntakeskukset toimivat myös paluumuuttajille pienenä porkkanana – kyllähän täälläkin on tekemistä!