Koronakevät laittoi monta asiaa uudelle mallille. Sillä oli paljon negatiivisia vaikutuksia, mutta alun shokin jälkeen alkoi löytyä uusia mahdollisuuksia.
Metsästä monituotebisnestä -hankkeessa totesimme pian, että tämä meidän pitää nyt hyödyntää. Lähiluonto ja luonnontuotteet kiinnostavat ja vapaita käsipareja keruuseen voisi nyt löytyä, lisätienestiä tarvitaan. Suunnitelmissa oli ollut saada porukkaa keräämään kuusenkerkkää, ja nyt se voisi hyvinkin onnistua. Niinpä Metsäkeskus yhdessä Oulun 4H:n kanssa tarttui haasteeseen ja saatoimme ostaa myös lisäresurssia. Kuusenkerkän ostajia alettiin kartoittaa, levitettiin tietoa somessa, keruuasemia, kerääjiä ja keruupaikkoja kartoitettiin.
Etänä koulutusta kerkänkeruusta
Lähikoulutukset ei onnistu koronan takia, niinpä etäkoulutukset Teamsiin – väkeä tulikin sankoin joukoin paikalle eikä tilat tai kahvitarjoilu ollut ongelma, vaikka liki 100 osallistujaa oli monena iltana langoilla. Pieniä porukoita voitiin opastaa myös maastossa.
Aloitimme Markkuun kyläläisten kanssa ’Kimpassa kuusenkerkkää keräämään’ huhtikuun lopulla. Mukaan eksyi paljon muitakin, kiitos etätoteutuksen ja some-viestinnän. Koulutukset jatkuivat tarkentuen keruuohjeisiin toukokuun lopussa: ’Kuinka kuusenkerkkää kerätään’. Lopulta siis oli ohjeet paitsi yleisesti keruusta ja keruupaikoista lupineen, myös laatuohjeet, keruun hygienia, ohjeet kerkän toimittamisesta ja pakkaamisesta oikeanlaisiin pusseihin. Ohjeita saattoi kerrata tallenteesta, lukea esityksistä ja tarkistaa Oulun 4H:n sivuilta. Ja aina voi soittaa!
Keruupaikalta nopsasti punnitukseen ja pakkaseen
Keruupaikkoja haettiin omista metsistä ja lähitienoilta. Metsäkeskuksen metsätietojen avulla kartoitettiin potentiaalisia paikkoja ja selvitettiin omistajia. Yleensä lupa tuli ja metsänomistajat ilmoittivat itsekin paikoista. Sopimus tehtiin suullisesti tai kirjallisesti sähköpostin kautta.
Toukokuussa sitten odoteltiin lämpimiä kelejä ja kerkän kasvua, mutta meni kesäkuun puolelle ennen kuin kunnolla päästiin keräämään. Liki 10 vastaanottopaikkaa pääosin 4H-yhdistyksissä olivat valmiita vaakoineen ja pakastimineen. Ja vaikka hidas ja aika epätasainen kerkän kasvu hiukan yllätti, kerääjät olivat ahkerina. Omatoimisia porukoita oli useita, luisteluporukka keräsi useana iltana varainhankintana. Lisäksi järjestettiin Metsästä monituotebisnestä -hankeen kautta sovituille kohteille myös pari yhteistä keruuretkeä. Oulun 4H:n Taimiteko-nuoret olivat istutuksen jälkeen hiukan erilaisissa hommissa.
Kausi on lyhyt, mutta onnistuttiin
Juhannukseen mennessä kausi oli ohi Oulun seudulla ja eteläpuolella. Pudasjärvellä ja muualla Koillismaalla päästiin silloin vasta kunnon vauhtiin. Kerkkää oli pakastimissa 1350 kg. Poimijoita oli mukana ainakin 120. Poimijoille maksettiin vähintään 6 €/kg. Aika monta tuhatta euroa päätyi poimijoiden tilille!
Tärkeä asia oli luomulaatu. Luomukeruualueeksi sertifioitua kerkkää halutaan ostaa, mutta alueita sertifioinnin piirissä yksityismetsissä on vähän. Nyt saatiin myös tässä päätä auki kahdessa eri kohteessa ja luomukerkkää saatiin kerättyä useampi sata kiloa. Valtion maat Koillismaan suunnalla täydensivät hyvin luomusaantoa.
Tästä jatkamme: tärkeää on saada mukaan muitakin luonnontuotteita. Kihokille ja suopursulle on nyt kysyntää. Marjojen poimintaan tarvitaan aktivoitumista ja sienet ovat haluttuja! Osaamista ja organisoitumista tarvitaan ja siinä olemme hankkeena mukana vielä ensi kevään.
Lue lisää Metsästä monituotebisnestä -hankkeesta ja sen tapahtumista.