Poron vuosi ja luonnon rytmi ohjaa kaikkea toimintaa ja poromies tekee työnsä sen mukana päivin ja öin. Viime aikoina porotilan elämää on alkanut rytmittämään myös matkailu ja turistien loma-ajat.
Leaderin avulla kokopäiväiseksi poroyrittäjäksi
Juha Kujala on poromies viidennessä polvessa ja jatkaa suvun porotilan perinteitä omanlaisella ja vähän modernimmalla otteella. Rukan alueen matkailun parissa työskennellessä matkailualan monet puolet tulivat tutuksi, mutta porotalous on kulkenut kuitenkin koko ajan vahvasti rinnalla. Leader-hanke antoi vihdoin rohkeutta toteuttaa haaveen ryhtyä kokopäiväiseksi poroyrittäjäksi. Hankkeessa toteutettiin upea kota maisematerasseineen itse tuotettujen ohjelmapalveluiden tukikohdaksi ja porotilan vieraiden käyttöön. Lisäksi tarvittiin huoltorakennus, parkkipaikat, tien kunnostus, opastaulut ja hieman markkinointia, jotta kokonaisuudesta saatiin kerralla toimiva ja tuottava.
Porotilan kylkeen kasvoi korupaja
Juhan suunnitellessa porotilan uudistuksia loksahteli kohdalleen samanaikaisesti useampikin asia. Jenni Marttila tuli porotarhalle pororengiksi, rakastui poroihin ja jäi taloon. Teollisen suunnittelijan ja kuvaamataidon opettajan taustalla syntyy porotilan yhteydessä olevassa korupajassa sarvista ja luista uniikkeja koruja ja tarve-esineitä. Materiaalia ja uusia ideoita Poroprinsessalla näyttää olevan loputtomiin ja siltä paja myös näyttää. Jennin käden jälkeä ja taidetta voi ihastella myös uudessa kodassa, sen seinillä ja rakenteissa.
Viime aikoina porotilan elämää on alkanut rytmittämään myös matkailu ja turistien loma-ajat.
Porotilavierailu on paljon enemmän, kuin vain rekiajelu
Tilan perusta on porotuotteiden suoramyynnissä. Poronliha ja sen jalosteet ovat päätuote, mutta porosta hyödynnetään luonnollisesti myös talja, sarvet ja melkoinen määrä luita. Perinteisesti pohjoisen matkailijoille on tarjottu elämyksiä poron vetämässä reessä ja päälle suopungin heittoa nokipannukahvien lisäksi. Kujala vie asiakkaansa kuitenkin vielä syvemmälle poromiehen ja porojen maailmaan. Tilan mailla ja poroaitojen reunoja kulkiessa kuulee monta tarinaa menneiltä ajoilta ja nykypäivän porotaloudesta. Rekiajeluiden ja poron rapsuttelun lisäksi voi lähteä mukaan vasanmerkkuuseen tai vaikka porokoiran kanssa metsälle. Oman kummiporonsakin voi bongata kiikareilla ja gps:n avustuksella vaaran kyljestä. Porotilan ohjelmapalvelut kehittyvät koko ajan ja niiden keskuspaikkana toimii kota, johon mahtuu kerralla jopa 55 vierasta. Kodalta lähtevät poroajelut ja lumikenkäretket, sisällä on helppo toteuttaa kotakokkaukset ja tunnelmalliset illalliset. Tilaa vuokrataan myös yksityistilaisuuksiin.
Ikivanhasta elinkeinosta moderni matkailutuote
”Kujalan porotila on aito ja omaleimainen, perinteistä elämäntapaa kunnioittava, mutta samalla moderni ja koko ajan kehittyvä matkailukohde”, tiivistää Juha. Porojen ja porotilan elämään kurkistaminen ja osallistuminen kiinnostaa niin paljon, että kaikkeen kysyntään ei pystytä edes vastaamaan. Ensi talvesta ja tulevista vuosistakin taitaa tulla vilkasta aikaa, joten poromies lähtee taas töihin: merkkaamaan vasoja, paukuttamaan terassin viimeisiä nauloja tai suunnittelemaan ensi talven vieraiden viikko-ohjelmaa.