Haapaveden kaupungin aloittaessa uudistamaan vanhaa meijeriä kulttuurikeskukseksi, päätti Haapaveden Tanssin Tuki Ry lähteä projektiin mukaan.
– Huomattiin, että tulisimme toimimaan täällä paljon, mutta sen sijaan mittasuhteet eivät olisi välttämättä meille sopivat, Tanssin Tuen sihteeri Sirpa Kurra kertoo.
Tavoitteena oli sisustaa meijeri teatterikäyttöön, rakentaa meijerin lastauslaiturille lämpiö ja perustaa oma kulttuurikahvila.
– Keskipiste-Leader myönsi meille 132 000 euron rahoituksen, joka sisälsi omarahoitusosuuden. Rahoitusta saimme siis noin 99 000 euroa, Tanssin Tuen rahastonhoitaja Anu Suotula kertoo.
Leaderin rahoituksella iso merkitys
Tanssin Tuki hankki saamallaan rahoituksella täyden keittiövarustuksen, johon sisältyi muun muassa keittiökalusteet, jääkaappi, pesukoneet, kahvinkeittimet ja astiasto. Lisäksi teatterisalin puolelle hankittiin katsomon penkit, kaiutin, videotykki ja valkokangas sekä lämpiöön ilmastointi, lattialämmitys ja lasiseinät. Kaiken lisäksi pieniä sisustuselementtejä, kuten verhoja, hankittiin.
– Ensinnäkin oli mahtavaa ja vähän yllätyskin, että saimme rahoituksen. Tärkeintä oli, että pystyimme viimeistelemään tilan ja järjestämään yleisölle väliaikatilan lasitettuun lämpiöön, Kurra kertoo.
Projekti oli heidän sanojensa mukaan opettavainen ja toi mukanaan uusia ihmisiä ympärille.
Kulttuurikahvila menossa mukana
Tällä hetkellä kulttuurikahvila on käytössä aina, kun Kirnussa tapahtuu jotain.
– Olemme miettineet ja suunnitelleet, että mahdollisesti joskus Kirnussa alkaisi toimia säännöllinen kulttuurikahvila. Se vaatii kuitenkin suuria ponnisteluja ja etsimme vielä linjaa, jonka mukaan olisi kaikkein käytännöllisintä toimia, Suotula kertoo.
– Meidän yhdistys haluaa erityisesti tukea tanssityötä ja Pia Varuhin-Paloa, jonka vuoksi meillä on syy toimia, Kurra ja Suotula painottavat.
Täällä nuoret ja lapset pääsevät työskentelemään puhtaassa sisäilmassa, mahtavissa maisemissa ja historiallisessa rakennuksessa.
Meijerin historia yhä aistittavissa
Vaikka meijeri koki kokonaisvaltaisen muutoksen, voi paikasta yhä aistia sen historian.
– Kirnun pihalta löytyy tietenkin itse kirnu sekä porakiviseinämät, jotka olemme halunneet jättää alkuperäiseen muotoon. Tavallaan myös maitolaituri on osa säilynyttä historiaa, sillä lasitetun lämpiön läpi pystyy selvästi aistimaan, että kyseessä on vanha maitolaituri, Kurra kertoo.
Teatterisalin verhojen ollessa sivuilla aukeaa Kirnun takapihalle suurten ikkunoiden läpi upea, suomalainen järvimaisema. Kyseisistä ikkunoista on myös aistittavissa talon ikä, sillä nähtävissä on paksut kiviseinät ja ikkunasyvennykset.
– Arkkitehdin täytyi ottaa huomioon museoviraston vaatimukset, joten kamalan suuria muutoksia emme ole meijerille loppujen lopuksi tehneet, Kurra lisää.
Vanha meijeri pääsi monipuoliseen käyttöön
Kulttuurikeskus Kirnulla on suuri merkitys Haapaveden viihtyvyydelle sekä itse kulttuurille.
– Paikan tarpeellisuuden huomaa jo siitä, että emme olleet saaneet vielä katsomoa valmiiksi, kun ensimmäinen esitys jo pidettiin. Ihmisiä jouduttiin jopa käännyttämään ovelta pois, sillä tilan määrä on rajallinen, Suotula kertoo.
– Täällä nuoret ja lapset pääsevät työskentelemään puhtaassa sisäilmassa, mahtavissa maisemissa ja historiallisessa rakennuksessa, Kurra lisää.
Kulttuurikeskus Kirnussa on tähän mennessä ehditty järjestää ohjelmia monipuolisesti. On ollut niin tanssin taiteen perusopetuksen, Tanssiteatteri Tilleri Tallerin kuin myös Teatteri Lipstikan näytöksiä. Lisäksi muutamia konsertteja on ehditty kuulla, muun muassa Jazzia ja jousikvartetteja.
Kirnussa on vietetty myös yhdistysten omia tapahtumia, erilaisia luentoja sekä syntymä- ja virkistyspäiviä, sillä sen tilat ovat vuokrattavana kulttuuritoimen kautta. Myös Tanssin Tuella on vuokrasopimus Kirnun tilojen käyttämisestä.
Hyvänä esimerkkinä onnistuneesta kulttuuritapahtumasta on huhtikuussa esitetty Tanssiteatteri Tilleri Tallerin Iso paha susi. Heillä oli kuusi kaikille avointa sekä kaksi koululaisille tarkoitettua näytöstä. Muutamat näytökset olivat loppuunmyytyjä ja jopa viereisiltä paikkakunnilta saavuttiin näytöstä katsomaan — Siikalatvalta täydellä bussilla.