Vuonna 2017 Museo- ja tiedekeskus Luuppi sai 94 300 euron Leader-rahoituksen Yli-Iissä sijaitsevan Kierikkikeskuksen kivikauden kylän kunnostukseen. Projekti valmistuu tänä syksynä.
– Talvella 2016 keskuksen vakituinen henkilökunta kävi yhdessä korjausarkkitehdin kanssa tekemässä kuntotarkastuksen ja totesivat tarpeen entisöinnille, projektin työstä vastaava arkeologi-puuseppä Antti Palmroos kertoo.
Hakemusta tehnyt intendentti Leena Lehtinen kertoo kyseessä olevan Oulun kaupungin ensimmäinen Leader-hanke. Hän kokee, että prosessi on edennyt hyvien tähtien alla ja kiittelee rahoittajan järkevää suhtautumista yhteistyöhön.
– Oulun Seudun Leaderilla oltiin hyvin myötämielisiä, ymmärtäväisiä ja halukkaita tukemaan kivikauden kylää ja Kierikkiä. Kaksivuotiselle hankkeelle myönnettiin täysi rahoitus, Palmroos toteaa tyytyväisenä.
– Tämä on sellaista jatkuvaa pientä työtä, jota tehdään melko pienellä budjetilla. Jos me alle 100 000 eurolla saadaan nämä homma tehtyä ja palkattua ihmisiä, niin kyllä on tehokkaasti tämä raha käytetty, Lehtinen täydentää.
Isoja ja pieniä tehtäviä
Kivikauden kylän rakennukset on varattu pääasiassa yleisöä palveleviin tarkoituksiin osana opastuskierroksia sekä tarinankerronta-, luento- ja esittelytiloina ja mahdollisuuksien mukaan myös yöpymiseen.
Hankkeen isoin yksittäinen osa-alue on uuden neoliittisen asumuksen rakentaminen kesällä 2017 puretun huonokuntoisimman tilalle.
– Tehtiin ensimmäisenä kesänä kunnolliset perustusratkaisut ja keskityttiin materiaalin hankintaa eli puutavaran kaatamiseen, karsimiseen, kuorimiseen ja siihen että rakennuspuut saavat kuivaa vuoden ajan. Tänä vuona paukut on laitettu rakentamiseen, Palmroos linjaa.
Toinen iso osa kunnostushanketta on kahden vanhemman ruokokattoisen talon harjaosien uusiminen, joka Palmroosin mukaan vei kahdelta tekijältä kuukauden verran työtä.
Lisäksi kesällä 2017 purettiin vanha huonokuntoinen sauna ja tilalle rakennettiin uusi.
– Siinä työnohjaus, työhön perehdytys, asiantuntemus ja materiaalit ovat Leader-projektin osa-alueita, mutta suurimman osan rakennustyöstä tekivät brittiläiset arkeologian vaihto-opiskelijat.
Vanha aines on pyritty kierrättämään mahdollisimman hyvin. Kattoturpeet on levitelty vanhojen rakennusten ympärille sekä käytetty kattojen paikkaukseen. Kattotuohi otettiin talteen uuden rakennuksen hirsiliitosten tiivistykseen.
– Puolet kokonaisuudessaan uudelleen rakennetun sillan materiaalista saatiin puretusta asumuksesta ja muutenkin saadaan hyödynnettyä uusiokäyttöön käytännössä kaikki purkutuote eri kohteisiin. Viimeistään sytykkeinä.
Muita projektin osia on ympärysaidan kunnostaminen, kivenhiontalaavun räystään jatko, ansapolun kunnostus sekä suuntaviittojen ja kylttipohjien tekeminen.
– Lähtölaukauksena kivikauden kylän suuntaan keskuksen viereen tehtiin tintamareski eli kuvaustaulu, jonka maalasi taiteilija Hanni Haataniemi.
Yli-Iin matkailuvaltti
Kansainvälinen Kierikki markkinoi ja vie eteenpäin pientä Yli-Iitä. Entinen 2 000 asukkaan kunta saa paljon positiivista näkyvyyttä keskuksen ansiosta.
– Tyypillisesti koululaisryhmät mukaan lukien vuoden kävijämäärä on runsaat 10 000 henkilöä, Lehtinen kertoo.
Tänä vuonna Kierikin Muinaismarkkinat innosti noin 2 000 vierasta Iijoen rannalle. Tapahtuma oli menestys ja aiempaan vuoteen nähden kaksinkertaistunut yleisö on markkinoiden historian suurimpia.
– Se on aina kiinnostavaa yleisölle, että tapahtuu ja rakennetaan, ja nimenomaan se, että tehdään suurin osa käsityökaluilla, Palmroos toteaa.
Uusiutuminen on kannattanut.
– Olennaisinta kaikessa tekemisessä on työvoima ja sen osaaminen. Meillä on käynyt hyvä tuuri, kun on löydetty hyvää porukkaa tekemään hyvää työtä, Lehtinen kiittelee.