Pohjois-Pohjanmaalla on paljon pieniä virkistys- ja hyvinvointipalveluja tuottavia yrityksiä. Iso osa näistä 1-2 hengen yrityksistä tuottaa palveluitaan sivutoimisesti. Pienyrittämisen edellytys on että osaa ja voi tehdä monenlaisia asioita. Kassavirta koostuu monesta purosta. Palveluiden kirjo on laaja ja näkyvyys suurelle yleisölle pientä.
KASKU-hankkeessa lähdettiin kehittämään maaseudun luonto- ja kulttuurilähtöisiä hyvinvointipalveluita.
– Järjestimme erilaisia koulutuksia ja työpajoja, joilla kehitettiin yrittäjien tuote- ja palveluideoita toimiviksi tuotteiksi, kertoo projektipäällikkö Minna Karukka.
– Meillä oli videomarkkinointi-, vesiretkeily- ja palvelumuotoilun työpajoja, muutamia mainitakseni, komppaa projektikoordinaattori Johanna Pihlajamaa ja jatkaa: pyrimme löytämään luontoa ja kulttuuria hyödyntäviä ideoita, joista yrittäjät puristavat lähimatkailun timantteja.
Jokaisen tarina on tärkeä
Kotokero on oululainen yritys, joka on erikoistunut työikäisten ja vanhusten hyvinvointipalveluihin. Yrityksen taustalla ovat yrittäjät Anne Siltavirta ja Jarkko Somero.
– Meillä molemmilla on sairaanhoitaja tausta, joten siitä lähti alun perin yrityksemme suuntaus sosiaali- ja terveysalalle. Annella on lisäksi artesaani ja luontoneuvojan koulutus ja mä olen muusikko, joten me ollaan yhdistetty luontevasti luovuutta, kulttuuria ja luontoa ja tuotu ne sitten sote-puolelle, Jarkko kertoo yrityksen taustoista.
– Ensimmäinen isompi askel meille oli Suomi 100 hankkeen myötä tullut projekti ”Palvelukodit täynnä tarinoita – on aika kuulla ne”, jossa keräsimme vanhusten tarinoita, muistelee Anne yrityksen alkutaipaletta.
Palvelukodin asiakkaat osallistuivat prosessiin kertomalla tarinoita. Näin saatiin nostettua ihminen massan keskeltä hetkeksi valokeilaan. Lopuksi vanhusten tarinoista tehtiin lauluja ja multimediaesityksiä.
– Idea on ollut se ettei meidän toiminta kuormita palvelukodin henkilökuntaa. Sairaanhoitaja taustamme vuoksi osaamme ottaa huomioon vanhuuden tuomat erityistarpeet, Jarkko kertoo.
– Tällä hetkellä hirveä puute vanhustenhoidossa on se että tavallaan joudutaan tasapäistämään kaikki ihmiset eikä pystytä ottamaan huomioon erityispiirteitä yksilötasolla, Jarkko pohtii.
Kotokero on toteuttanut myös hyvinvointitapahtumia, joissa nuoret on otettu vahvasti mukaan.
– Pitkäkankaan yläasteen kasiluokkalaisten kanssa tehtiin nuorten suunnittelema juttu, jossa leivottiin ja pelattiin pelejä palvelukodin vanhusten kanssa, Anne kertoo.
– Limingan taidekoulun sarjakuvalinjan kanssa kerättiin tarinoita Hiirosenkodin vanhuksilta ja koostettiin niistä upea sarjakuvakirja, Jarkko jatkaa.
Verkostoista voimaa
– Mikroyrittäjiä on paljon ja ihmiset eivät tunne toisiaan, se on ongelma, Jarkko toteaa ja jatkaa: hankkeen kautta ollaan törmätty muihin yrittäjiin ja verkostoituminen on ollut antoisaa. Parhaita ovat olleet työpajat, joissa ollaan päästy muiden yrittäjien kanssa pallottelemaan ideoitamme ja kehittämään niitä yhdessä.
Jarkko ja Anne osallistuivat pariin palvelumuotoilun koulutukseen ja ne tulivat juuri oikeaan aikaan heidän yrityksensä kannalta, koska he olivat vasta kehittämässä omia palveluitaan.
Hanke tavoitti kohderyhmänsä: reilun kahden vuoden aikana koulutuksissa ja työpajoissa kävi yli 70 yrittäjää
– Palvelumuotoilu auttoi jäsentämään palvelupolkua asiakkaan näkökulmasta ja siitä oli apua ihan älyttömästi turvallisuussuunnitelman tekemisessä ja omien tuotteidemme kehittämisessä, Anne kertoo.
– Mahtava että ollaan päästy lähtemään yrityksemme kanssa liikkeelle hitaasti kiiruhtaen muiden töiden ohella. KASKU-hanke tuli meille kuin tilauksesta. Yksin olisi ollut paljon vaikeampi löytää oikeita polkuja, Jarkko kiittelee.
Jarkon mukaan hankkeet ovat avanneet ideointimielessä uusia ikkunoita ja ovia. Parasta on kuitenkin ollut verkostojen luominen ja uusien yhteistyökumppaneiden löytäminen. Jatkossa Kotokero tulee panostamaan entistä vahvemmin hyvinvointipalveluiden puolelle.
– Jokainen meidän tekemä juttu on uniikki, ei niitä pysty monistamaan. Ei tule samanlaisia biisejä, ihmisiä tai sarjakuvia. Tulee vain uusia tarinoita, Jarkko lopettaa.
KASKU-hanke toteutettiin yhteistyössä Oulun ammattikorkeakoulun kulttuurin osaston ja Metsähallituksen luontopalveluiden kesken. Hanke tavoitti kohderyhmänsä: reilun kahden vuoden aikana koulutuksissa ja työpajoissa kävi yli 70 yrittäjää, Karukka summaa.