Puukontekijän pajassa syntyy puukkoja yrityslahjaksi, työkaluksi ja muistoesineeksi. Käsityönä tehty puukko on aina hieno lahja – varsinkin , jos lahjan saaja löytää sille käyttöä harrastusten tai työn parista. Jokainen Heikki Kallungin puukko on uniikki, ajatuksella ja sydämellä käyttäjälleen varta vasten tehty.
Ensimmäinen puukko valmistui Sirniön seppäkylän puukkokurssilla. Oppi-isänä on ollut hyrynsalmelainen Mauri Heikkinen, joka on opettanut Kuusamossa puukkojen valmistusta jo useampana kesänä. Sen jälkeen puukkoja on syntynyt monelle tyytyväiselle käyttäjälle. Eräskin Kallungin valmistaman puukon omistaja hoiti puukollaan niin monta vasan korvanmerkkuuta ilman teroitusta, että totesi vanhat puukkonsa tarpeettomiksi.
Hankerahoituksella harrastuksesta toimeentuloksi
Kunnon työvälineisiin investoiminen on saanut aikaan sen, että harrastuksesta on tulossa tulevaisuudessa myös toimeentulon lähde. Hanke mahdollisti mm. karkaisu-uunin, nauhahiomakoneen, kiillotuskoneiden, tahkon osien, sekä huuvan hankinnan ja työtilojen rakentamisen tarkoituksenmukaisiksi. Ilman niitä puukkojen tekeminen jäisi vain mieluisaksi harrastukseksi. Kallungilla on ajatuksissa laajentaa tuotantoa melkoisesti nyt, kun pajalla on kaikki tarpeellinen odottamassa tekijää.
Jokainen puukko on uniikki, ajatuksella ja sydämellä käyttäjälleen varta vasten tehty.
Puukko valmistuu taidolla ja sydämellä
Hiiliteräksinen teräaihio kuumennetaan ahjossa punaisen hehkuviksi ja vasaroidaan alasimen päällä oikeaan muotoon. Kahvan sisään uppoava osa, ruoto, naputellaan oikeaan kulmaan ja aihio alkaa muuttua puukon teräksi. Nauhahiomakoneella ja tahkolla löytyy terälle lopullinen muoto ja sen jälkeen se onkin valmis karkaistavaksi karkaisu-uunissa. Kallungin käyttämät terät karkaistaan 840 asteen lämpötilassa, mutta karkaisulämpötila riippuu muun muassa terän metallin hiilipitoisuudesta. Tahko teroittaa ja viimeistelee terän. Puukon terän pitää olla sopivan kova, jotta se kestää käytössä, mutta on kuitenkin tarvittaessa helppo teroittaa.
Kahva ja tuppi tekevät puukosta persoonallisen
Kahvan materiaalina toimii mainiosti koivu, mutta persoonallisuutta siihen saa yhdistelemällä luuta, metallia ja eri puulajeja. Kallunki käyttää mielellään pihlajaa ja raitaa. Kun terä ja kahva on liitetty heloilla yhteen, valmistetaan puukon tuppi. Nahan sovittaminen oikein puisen lestan ja puukon ympärille tekee tupesta varman ja helpon käyttää. Hyvästä tupesta puukko on helppo vetää esiin, mutta toisaalta se pysyy turvallisesti matkassa. Nahan värjäyksellä ja kuvioinnilla tulee myös puukon tupesta yksilöllinen ja kantajalleen oman näköinen. Puukon tekijä merkitsee terän vielä omalla pukstaavillaan, puumerkillä. Kallungin merkissä on suvun historiaa yhdeksän sukupolven takaa, aina 1700-luvulta saakka.
Pöydällä oleville puukoille on jo melkein kaikille omistaja valmiina. Joulumyyntiin on lähdössä monta puukkoa, jotka varmasti löytävät tyytyväiset käyttäjänsä.