Jahorak Oy:n Jarmo Ahola uskoo, että teolliseen käyttöön tarkoitettu hamppu olisi vastaus moneen pulmaan pohjoisen viljelijän näkökulmasta. Tarvitaan vain uudenlaista näkemystä ja tahtotilaa usein väärinymmärrettyyn, mutta monipuoliseen hamppuun.
Kuituhampun kaupalliseen potentiaaliin ollaan heräilemässä meillä vasta nyt, vaikka sitä on viljelty Suomessa tuhansia vuosia. 1950-luvulla tehtyä YK:n huumausaineiden yleissopimusta ollaan tulkittu Suomessa niin, että myös teolliset kuitu- ja öljyhamppulajikkeet ovat mielletty päihteeksi. Käytännössä kuituhampun viljely loppui 1990-luvulle.
EU-lajikelistalla olevilla sertifioiduilla kuituhamppulajikkeilla ei ole kannabiksen kaltaisia päihdyttäviä ominaisuuksia. Suomessa ja suuressa osassa maailmaa lääkehampun viljely eli kasvatus huumausaineeksi on laitonta.
Hamppu mielletään kuitenkin vielä välittömästi kannabikseen, vaikka totuus on paljon muuta.
Hamppu hillitsee ilmaston lämpenemistä
Aholan omistaman Jahorakin teollisuushallin edessä on hamppupelto, jonka päällä on tällä hetkellä paksu lumipeitto. Äkkiseltään ei uskoisi, että meneillään on ainutlaatuinen, vain pohjoisessa tapahtuva hampunliotusprosessi.
– Hampusta kerätään erikseen kuori ja puumainen sisus, päistäre, Ahola kertoo.
Hamppu voi olla Suomen erikoistuote, jonka kaltaista ei kasva muualla maailmassa. Hampusta on myös vientiin maailmalle.
Pohjoisessa hampun liotus perustuu lumeen ja jäähän. Hampun varteen keräytynyt vesi jäätyy, joka erottaa kuidun varresta. Erillistä peltoliotusta ja kuivatusta ei tarvitse suorittaa.
– Pohjoisen hamppu on todella laadukasta, vaaleaa ja kestävää luonnollisen liotuksen ansiosta.
Kuituhamppu on yksivuotinen kasvi, ja sato kerätään Suomessa talteen keväällä. Kuituhamppu sitoo itseensä 4 kertaa enemmän hiilidioksidia kuin metsä. Kuituhampun juuret kuohkeuttavat peltoa ja se kasvaa kovaa vauhtia hilliten ilmaston lämpenemistä. Kuituhamppua voi viljellä luomuna, sillä se ei tarvitse torjunta-aineita.
– Suomessa peltojen vuokrat ovat Euroopan korkeimpien joukossa. Pellot halutaan hyötykäyttöön. Kuituhampun kasvatus on hyvä vaihtoehto heinää kasvaville kesantopelloille, Ahola sanoo.
Hampusta on moneksi
– Oikeastaan vain taivas on rajana hampun tuotteistamiselle, jatkaa Ahola.
Kuituhampusta saa öljypohjaisia muoveja korvaavia biokomposiitteja. Mistä siis löytyy muovia, siinä voisi olla kuituhamppuseosta. Kuituhamppu sopii vaatteisiin. Siitä voitaisiin tehdä erilaisia autoteollisuuden ja rakennusteollisuuden tuotteita.
Ahola näyttää YouTubesta, kuinka hampusta on rakennettu jopa autoja, jo 1940-luvulla.
– Hampun tuotantoketjusta puuttuu pohjoisessa kasvin jatkokäyttö. Tarvitaan yrittäjiä ja ymmärrystä nähdä hampun kaupallinen potentiaali. Tarvitsemme myös jalostuslaitteistoa. Hamppu voi olla Suomen erikoistuote, jonka kaltaista ei kasva muualla maailmassa. Hampusta on myös vientiin maailmalle, näkee Ahola.