Rakennusalalla 20 vuotta töitä paiskinut Mikko Poropudas kiinnostui hampusta rakennusmateriaalina ja perusti oman yrityksen noin reilu vuosi sitten.
Poropudas kävi tutustumassa Turun ammattikorkeakoulussa hankkeeseen, jossa keskityttiin hampun mahdollisuuksiin erityisesti rakennusbisneksessä.
– Huomasin, ettei hamppua oltu vielä tuotteistettu Suomessa. Siitä oma yritysidea oikeastaan lähti käyntiin.
Poroputaan Limingassa toimivan HempCreate-yrityksen ajatuksena on hyödyntää hamppu-kalkkirakenteen eli hamppubetonin käyttöä rakennuselementeissä. Hamppubetonisia rakennuselementtejä voidaan käyttää esimerkiksi pientalojen tai varastojen rakentamisessa.
Tällä hetkellä Poroputaan yritys vielä testaa rakentamiaan prototyyppejä, mutta jo nyt on selvää, että hampussa on valtavasti potentiaalia. Erityisen kiinnostavaa on seurata, miten hamppukalkkikomposiitti käyttäytyy pohjoisen pakkasilla.
– Hamppu on todella monipuolinen ja luonnollinen rakennusmateriaali. Se eristää itsessään ja on hengittävä. Hamppu on myös huono homehtumaan, koska se on materiaalina antibakteerinen. Yhdessä kalkkiseoksen kanssa se ei syty palamaan, Poropudas luettelee.
Hamppurakentaminen on yleistä Euroopassa. Suomessa hamppurakentamisen haasteet liittyvät sen käytännön näytön vähyyteen. Tarvitaan siis kotimaista tutkimusta ja näyttöä, että ekologinen hamppurakentaminen ja siihen liittyvä yritystoiminta voi käynnistyä ja kehittyä myös näillä leveysasteilla.
Hyötyviljelylajikkeet eivät huumaa
Poroputaan hamppuelementtien runko on puuta. Itse betonimassa koostuu hampun puumaisesta ytimestä eli päistäreestä, vedestä ja kalkista.
Päistärettä saadaan kuituhampusta. Se on teollinen hamppulajike, jolla ei ole huumaavia ominaisuuksia. Kuituhamppulajikkeiden viljelystä maksetaan maataloustuet, kuten tilatuki.
Poropudas on ostanut päisterettä humppilalaiselta viljelijältä Etelä-Suomesta. Hamppu sitoo itseensä tehokkaasti hiilidioksidia, joten se on rakennusmateriaalina myös hiilineutraali.
– Päistärettä on vielä vaikea saada Suomesta. Pääosin sitä myydään vielä eläinten kuivikkeeksi.
Maailmalla hamppubisnes on kukoistanut jo vuosia. Suomessa kuituhampun hyötyihin ollaan vasta heräämässä. Tarvitaan enemmän alan viljelijöitä ja rohkeita yrittäjiä, josta Poropudas on elävä esimerkki.