Ylijäämäelintarvikkeiden hyödyntäminen osana kiertotaloutta -hanke ja Suomen Punaisen Ristin Oulun osasto pystyttivät Hävikkiviikolla kolmipäiväisen Hävikkipisteen keskelle kauppakeskus Valkean kesäkatua Oulussa. Hävikkipisteessä kuluttajat pääsivät testaamaan omaa ostokäyttäytymistään toiminnallisten tehtävien muodossa ja tutustumaan joidenkin tuoteryhmien ilmastovaikutuksiin. Lisäksi jaossa oli muun muassa erilaisia reseptejä ja vinkkejä erityisesti kotitalouksien hävikin ehkäisemiseksi.
Leipä on yksi suurimmista ruokahävikin tuoteryhmistä ja sen osuus sekä kotitalouksien että kauppojen vuosittaisesta ruokahävikistä on noin viidenneksen. Kauppoihin leipää tilataan enemmän kuin kuluttajat sitä ostavat, sillä täydet hyllyt ovat asiakkaille vetävämpiä ja myyvempiä. Kuluttajat pääsivätkin testaamaan omaa ostokäyttäytymistään Hävikkipisteen leipätehtävän ääressä, tarkoituksena valita mieleisensä leipäpussi. Valittavana oli kahdenlaista leipää, kahdessa eri korissa. Toisessa korissa oli kaksi erilaista leipäpussia, ja toinen kori oli täynnä vastaavanlaisia leipäpusseja. Suurin osa tehtävän suorittaneista valitsi odotusten mukaisesti leipäpussinsa täydestä korista. Leipätehtävä synnytti runsaasti keskustelua ja sai useimmat kuluttajat pohtimaan omaa ostokäyttäytymistään – täyden korin ääreen hakeudutaan tiedostamatta.
Leipä on yksi suurimmista ruokahävikin tuoteryhmistä ja sen osuus sekä kotitalouksien että kauppojen vuosittaisesta ruokahävikistä on noin viidenneksen.
Toisessa tehtävässä oltiin kuvitteellisesti kaupan maitohyllyllä. Moni kuluttaja myönsi valikoivansa kaupasta mukaansa tuoreimman maitopurkin, vaikka se juotaisiinkin tyhjäksi muutamassa päivässä. Useimmat kuitenkin kertoivat valitsevansa maitopurkin tilanteen mukaan, toisinaan tarvitaan pitempää käyttöikää ja toisinaan tuote käytetään heti, jolloin päiväyksellä ei ole suurta merkitystä. Jos kaikki valitsisivat maitopurkkinsa aina hyllyn takaosasta, hävikkiä syntyisi vieläkin enemmän. Myös muiden tuotteiden kohdalla päiväystä on syytä miettiä omien käyttötarpeidensa mukaan.
Hävikkipisteen kolmannessa tehtävässä tarkasteltiin kauppakeskuksen ruokakaupasta pelastettuja, hävikkiin muutoin meneviä, hevi-osaston tuotteita. Tuotteita pelastettiin kaupasta kaikkien kolmen päivän aikana, ja tarjolla oli muun muassa päärynöitä, paprikaa, yrttejä ja nektariineja. Tuotteet eivät soveltuneet enää myytäväksi normaalisti sillä, niissä oli muun muassa värivirheitä, hieman pehmentyneitä kohtia ja harvalehtisyyttä. Rasioihin pakatut päärynät olivat puolestaan menossa hävikkiin, sillä jokaisessa rasiassa oli yksi huonoksi mennyt hedelmä. Joukosta poistettiin selkeästi pilaantuneet yksilöt ja loput asetettiin esille kuluttajien arvioitavaksi. Useimmat kuluttajat eivät nähneet tuotteissa mitään erityistä moitittavaa, ja pitivät niitä täysin syömäkelpoisen näköisinä. Pääosin oltiin kuitenkin sitä mieltä, että niitä ei tulisi kaupassa valittua, jos tarjolla olisi paremman laatuisiakin tuotteita samaan hintaan. Alempi myyntihinta sai sen sijaan runsaasti kannatusta, ja monet olivat sitä mieltä, että hieman nahistuneita tuotteita kannattaisi koota yhteen laatikkoon, kuten joissakin kaupoissa jo tehdäänkin.
Ylijäämäelintarvikkeiden hyödyntäminen osana kiertotaloutta -hankkeen toteuttaa Luonnonvarakeskus, Luke yhteistyössä Maaseudun Sivistysliitto Ry:n kanssa välillä 1.1.2017–31.12.2018.
YLIKE-hankkeen facebook-sivut