Tällä hetkellä Koillismaan matkailussa on menossa selkeä nousukausi. Vuosia sitten kun venäläismatkailijoiden virta tyrehtyi lähes kokonaan, tulevaisuuden näkymät eivät olleet monella yrittäjällä kovin ruusuiset. Moni heräsi todellisuuteen, jossa kaikki munat oli pistetty samaan koriin. Jotain oli tehtävä toisin.
Flavours of Kuusamo Lapland -matkailun kehittämishanke lähti liikkeelle kaksi vuotta sitten kuuden kuusamolaisen matkailuyrittäjän tarpeesta kehittää omaa toimintaansa.
”Yrittäjät lähtivät kehittämään kolmea pääkohtaa: kansainvälisyysosaamista, matkailukauden pidentämistä ja yhteistyötä”, projektipäällikkö Patricia Potrykus summaa.
Matkamessuilta tärkeitä kontakteja
Kansainvälisyysosaamisen lisääminen ei ole mikään helppo juttu. Se on vaatinut tuhansia matkustuskilometrejä, kouluttautumista ja runsaasti jälkitöitä. Hankkeen merkitys reissujen toteutumiseksi on ollut suuri, koska pienemmillä yrityksillä ei ole aikaa eikä resursseja järjestää pitkiä markkinointikiertueita.
”Reilun kahden vuoden aikana ollaan käyty matkamessuilla ympäri Eurooppaa ja Aasiaa pilotoimassa uusia kohdealueita ja vahvistamassa vanhoja, Potrykus kertoo ja jatkaa, ”mukana olevat yrittäjät ja yritysten myyntihenkilökunta on saanut valtavasti uusia kontakteja ja oppia erilaisista kohderyhmistä.”
Fokus kaikessa tekemisessä on ollut tietysti myynnin lisääminen. Matkamessuilla tavattujen kontaktien tuominen tutustumiskäynnille omaan yritykseen on koettu toimivaksi ja ehdottomasti tehokkaimmaksi tavaksi myynnin lisäämiseksi. Hanke on mahdollistanut yli kahdensadan henkilön tutustumiskäynnin matkailuyrityksiin Koillismaalla.
Lisäksi ollaan opittu paljon eri maalaisten kohderyhmien toiveista ja tarpeista ja se on kirkastanut oman yrityksen visiota siitä mille markkinoille kannattaa sijoittaa voimavaransa.
Tulokset puhuvat puolestaan
Yrittäjillä oli tavoitteena saavuttaa 25 prosentin liikevaihdon kasvu kolmivuotisen hankkeen aikana.
”Tavoite paukkui rikki aikoja sitten ja nyt huidellaan siinä yli 50 prosentin lukemissa. Lisäksi kaikki ovat pystyneet – tai joutuneet – palkkaamaan lisää henkilökuntaa”, Potrykus naurahtaa.
Patrician mukaan yritysten välinen tiivis yhteistyö on ollut avain menestykseen. Lähellä voi olla kaukana; yritykset ovat olleet tietoisia toki toisistaan, mutta ennen yritysryhmän perustamista eivät olleet välttämättä vierailleet toistensa yrityksissä. On ollut äärimmäisen tärkeää tutustua ”naapurin” yritykseen ja tuotteisiin, jotta niitä voi markkinoida ulkomailla.
”Jokainen on ollut vuorollaan edustamassa viiden yrityksen rengasta erilaisissa tapahtumissa, itse olen ollut edustamassa meitä Japanissa”, kertoo Tanja Pohjola ja jatkaa, ”Aasian markkinoista Japani on auennut hankkeen myötä.”
”On ollut tärkeää, että ollaan saatu vierailijoita käytettyä täällä. Se on ollut parasta markkinointia, kun voi näyttää paikan päällä yhteistyökumppaneille, mitä täällä tehdään kun he pääsevät kokemaan aktiviteetit ja olosuhteet itse”, painottaa Pohjola.
Suoraan Saksasta Kuusamoon
Yritysryhmässä on tehty paljon markkinointia Saksan, Sveitsin ja Itävallan suuntaan. Näillä toimilla on tuettu Lufthansan suoraa lentoyhteyttä Frankfurtista Kuusamoon. Maaliskuussa toteutettiin poikkeuksellinen tutustumismatka, jossa saatiin saksalaisia matkanjärjestäjiä vierailemaan viikoksi viidessä hankkeessa mukana olevassa yrityksessä.
Saksalaisten viikkoon kuului muun muassa vierailu Isokenkäisten Klubille, jossa saunottiin kuuluisassa seitsemän tähden savusaunassa ja kokattiin kodassa loimulohta ja muita suomalaisia herkkuja. Pohjolan Pirtissä koettiin Päivä suomalaisena eli saunottiin vähintään kolmessa eri saunassa ja leivottiin korvapuusteja ja rieskaa. Studioravintola Tundran keittiömestari-keraamikko Jarmo Pitkänen johdatti ryhmää kolmen ruokalajin kulinaristiseen nirvanaan ja Chalet Ruka Peak oli parhaimmillaan revontulien leiskuessa tähtitaivaalla.
Hanke on mahdollistanut yli kahdensadan henkilön tutustumiskäynnin matkailuyrityksiin Koillismaalla.
Saksalaiset matkanjärjestäjät pääsivät kokemaan reissun autenttisesti asiakkaan näkökulmasta. Ohjelmat olivat samoja, mitä myydään tavallisille vieraille. Tulevaisuus näyttää, mitä reissu poikii Keski-Euroopan suunnalta.
”Nykyään, kun ihmisillä on vähemmän vapaa-aikaa, halutaan että loma on kokonaisvaltainen kokemus. Isoissa keskuksissa ei välttämättä saa vastaavanlaisia kokemuksia. Alueen pienet helmet löytyvät isojen ympäriltä”, tietää Potrykus.
Paikallisuudella ja aitoudella iso merkitys
Matkailualan kausiluonteisuus on Suomessa haaste. Yritysryhmä vastasi haasteeseen kehittämällä uusia tuotteita ja viilaamalla vanhoja, jotta matkailukautta saataisiin pidennettyä. Olemassa olevia tuotteita on kehitetty siihen suuntaan, että niitä voi tehdä milloin vain — kuten Päivä suomalaisena -ohjelma, jonka Pohjolan Pirtti otti tänä talvena ohjelmistoon.
”Leipoa, saunoa ja ulkoilla voi milloin vain”, Potrykus muistuttaa.
Leipominen voi olla esimerkiksi piparin-, pullan- tai rieskan leivontaa. Talvella mennään pulkkamäkeen ja kesällä asiakkaat pääsevät tekemään omat vastat ennen saunomista.
”Ihmiset saavat hirveät kiksit tällaisista tavallisista asioista”, Pohjola summaa asiakkaiden tuntoja.
”Nykyään arvostetaan enemmän aitoja ja alkuperäisiä asioita. Ihmiset ovat kiinnostuneempia tarinasta ja historiasta,” Pohjola lopettaa.
Info: Seuraavat yritykset ovat mukana hankkeessa:
- Vihermaa Holidays Oy (Ruka Adventures)
- Marita ja Hannu Kuusiniemi Oy (Chalet Ruka Peak)
- Isokenkäisten Klubi
- Tundra Ceramics & Gastronomy
- Nordic Holiday Services Oy (Pohjolan Pirtti)
- (Koneyhtymä Vesa ja Jouni Määttä (Rukan Salonki) mukana 31.5.2017 saakka)