Kannuksen ja Toholammin vammaisten asumispalveluyhdistys on suunnitellut pilottihankkeen, jonka keskiössä on kehitysvammaisten hyvinvointi ja sen ylläpitäminen. Kannuksen keskustassa sijaitseva Auringonkukkakoti ja sen vieressä sijaitseva ryhmäkoti Ritarinkannus saavat tulevan kesän aikana pihalleen elämyspuutarhan. Hankkeen vetäjä Anette Viitasaari kertoo, että tarkoituksena on toteuttaa esteetön elämyspuutarha, missä on kehitysvammaisille ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.
– Moni kehitysvammainen pelkää lähteä yleisille paikoille, joten elämyspuutarha madaltaisi kynnystä, kun olisi turvallinen paikka ulkoilla. Kyseessä on liikunnallinen polku, minkä varrella on hämähäkkikeinua, käärmetankoa, istumapaikkoja ja erilaisia marjapensaita, Viitasaari selventää.
Elämyspuutarhan lisäksi pihalle on tulossa terassilaajennus sekä tarkoituksena on istuttaa polun varrelle erilaisia marjapensaita, omenapuita ja kasveja, mitä on turvallista syödä.
– Elämyspuutarha antaa kehitysvammaiselle mahdollisuuden maistaa, haistaa, nähdä, tuntea ja kaiken tämän pitää olla turvallista. Valitsemme polulle pensaita, jonka marjoja saa syödä, tuoksuvia kukkia ja värikkäitä kasveja, Viitasaari paljastaa.
Monelle kehitysvammaiselle on tärkeää nähdä, kun itse kasvattama kasvi kasvaa tai kun työn jäljen näkee heti.
Hankkeen myötä Auringonkukkakodin väki toivoo, että kehitysvammaisten aistitoimintaa voitaisiin edistää mahdollisimman paljon sekä ylläpitää liikkumista.
Osallistuminen on tärkeää
Tärkeää on se, että asukkaat saavat osallistua tekemiseen niin paljon kuin taidot ja halut riittävät. Viitasaari toteaakin, että tarkoituksena ei ole rakennuttaa pihalle hienoa elämyspuutarhaa tilaustyönä vaan antaa asukkaiden osallistua tekemiseen.
– Rakentamiseen on palkattu kirvesmies tekemään sellaiset asiat, mitä emme itse osaa, mutta hän ottaa mukaan talon asukkaita tekemään siinä määrin, mitä taidot antaa myöten.
Viime kesänä osa talon miespuolisista asukkaista pääsi naulaamaan ja ruuvaamaan aitaa pystyyn sekä lato maalattiin täysin talkoovoimin. Osa asukkaista taas ei jaksa odottaa kesän tuloa, kun pensaiden ja kukkien istuttaminen alkaa.
– Monelle kehitysvammaiselle on tärkeää nähdä, kun itse kasvattama kasvi kasvaa tai kun työn jäljen näkee heti. Haluamme antaa asukkaille järkevää ja oikeaa työtä niin, että elämä olisi mahdollisimman normaalia eikä laitosmaista elämää, Viitasaari kertoo.
Matalan kynnyksen kohtaamispaikka
Kesälle 2019 on suunnitelmissa tehdä hyötypuutarha eli kasvihuone, jossa asukkaat saavat kasvattaa itse esimerkiksi kesätomaatteja, -kurkkuja sekä omenia ja marjoja.
– Meidän tarkoituksena ei ole alkaa omavaraiseksi, mutta tuoda asukkaille mahdollisuuksia, missä saa tehdä itse ja maistella itse kasvattamia vihanneksia, Viitasaari naurahtaa.
Aiempina vuosina asukkaat ovat päässeet kasvattamaan myös esimerkiksi perunoita, sipulia ja kukkia.
Hankesihteeri Anna-Maija Nygård kertoo tavoitteena olevan, että elämyspuutarha madaltaisi tutustumiskynnystä.
– Esimerkiksi esikoululaisten tai pienryhmäläisten on helppo tulla paistamaan makkaraa tai lättyjä pihalla sijaitsevaan grillikotaan ja samalla tutustua Auringonkukkakotiin ja asukkaisiin, Nygård toteaa.
Elämyspuutarha tulee olemaan avoinna muillekin kuin talon asukkaille ja erilaiset ryhmät ja ihmiset ovat tervetulleita viettämään puutarhaan aikaa.
Kuvat: Anette Viitasaari
Info: Kehittämishankkeen (HYVIS) lisäksi toteutettiin investointihanke (ELPU): kokonaiskustannus, 75 932 €, tuki 37 966 €