Aktiivista toimintaa ja suuri yleisö
Biotalouden mahdollisuudet on nostettu Oulun seudulla aktiivisesti esille. Oulun seudun biotalousleader-kiertue on ehtinyt paljon: Sen 117 tiedotustilaisuutta on tavoittanut 2 114 osallistujaa ja viestintäkanavien välityksellä vielä laajemman yleisön. Hankkeen tavoitteena on ollut viestiä biotaloudesta, sen liiketoimintamahdollisuuksista, levittää tietoa toteutuneesta yritystoiminnasta ja rahoitusmahdollisuuksista.
Hankkeen aikana 55 pientä maaseutuyritystä alkoi kehittää biotalouteen liittyvää liiketoimintaa ja 19 yritystä sai neuvonta-apua rahoitukseen ja peräti 17 yritystä aloitti suunnittelemaan investointia. Näistä 10 on jo hakenut rahoitusta.
Nyt hanke on kiinnittänyt huomiota myös eurooppalaisen verkostokeskittymän silmissä ja hanke kutsuttiin esittelemään toimintaa Brysseliin teemakokoukseen ”Mainstreaming the Bioeconomy”.
Projektipäällikkö Taimi Mahosenaho ProAgria Oulusta ja Maa- ja kotitalousnaisista on tyytyväinen hankkeeseen kohdistuneeseen kiinnostukseen ja listaa saman tien esimerkkejä uusista kiinnostavista esimerkeistä kuten Biotrio ja Oamk:ssa syksyllä alkavan Biotalouden erikoistumiskoulutuksen.
– Kiinnostus on selkeä kansainvälinen tunnustus ja vahvistaa uskoa oman työn tekemisen malleihin, myöntää Mahosenaho.
Oulun seudulla on hyvä maaperä kehittämiselle
Oulun seutu on otollista kyläkehittämisen aluetta. Siellä on paljon intensiivistä maataloutta ja dynaaminen keskus. Näin alkutuotanto, jalostus ja yhdyskuntien materiaalivirrat ovat lähellä toisiaan ja helposti yhdistettävissä synergisiksi osioiksi. Hankkeen ytimenä on ollut edistää kestävää luonnon resurssien käyttöä ja tuottaa sille lisäarvoa.
Energian tuotanto on yksi osa-alue tässä laajemmassa kokonaisuudessa. Oulun seudulla ja lähialueilla on myös useita yrityksiä, joiden toimialana on joko biokaasu, syötteen esikäsittely tai ravinteiden kierrätys kuten Jahotec, Biometa, Demeca jne. Esimerkkinä puolestaan uusiutuvan energian käytöstä erityisesti pienten tuotantoerien kuivaamisessa alueella on Viljakas-kuivuri, jonka kehittäjä Jorma Marttila sai kutsun Itsenäisyyspäivän vastaanotolle Linnan juhliin vuonna 2018.
Euroopan maaseudun kehittämisen verkosto, The European Network for Rural Development (ENRD) palvelee tiedonvälityskeskittymänä sitä, miten erilaiset kehittämisohjelmat, projektit ja muut aloitteet palvelevat maaseutua. Verkosto kokoontui Brysselissä ”Mainstreaming the Bioeconomy” aiheen alle 15.5.2019, missä esiteltiin mm. Oulun seudun hanketta, joka oli kokouksen ainoa suomalainen esimerkki.
Kokouksen päätavoite oli keskustella sellaisista tiedonvälityskeinoista, jotka tehokkaasti tavoittavat maaseudun yrityksiä ja lisäävät heidän mahdollisuuksiaan hyötyä biotaloudesta. Kokouksessa käsitellään teeman mukaista analyyttistä työtä sekä pohditaan mahdollisuuksia välittää hyviä käytäntöjä lisätä biotaloudellista arvonnousua.
Teksti: Maarit Kari, ProAgria Keskusten Liitto
Lisätietoja hankkeesta:
Hankkeen sivut
tilaisuuksien materiaaleja
videoita
esimerkkikohteet